Palestinci i izraelski levičari kritikovali ambasadora SAD zbog izjave o aneksiji

Palestinci i izraelski levičari kritikovali su ambasadora Dejvida Fridmana zbog izjave da Izrael ima pravo da anektira delove okupirane Zapadne obale.

Izvor: B92

Subota, 08.06.2019.

23:15

Palestinci i izraelski levičari kritikovali ambasadora SAD zbog izjave o aneksiji
Foto: Depositphotos/VadimVasenin

Fatah je objavio saopštenje u kojem se postavlja pitanje da li je "to stav administracije SAD ili stav najradikalnijih (jevrejskih) naseljenika".

Ta organizacija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je navela da su SAD uvek smatrale Zapadnu obalu okupiranom teritorijom, upozorivši da bi svako odstupanje od tog stava uništilo rešenje decenijskog sukoba između dva naroda po modelu dve države.

"Pod određenim okolnostima mislim da Izrael ima prava da zadrži deo, ali verovatno ne celu, Zapadnu obalu", rekao je američki ambasador u intervjuu objavljenom danas u Njujork tajmsu.

Saeb Erekat, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je na Tviteru ocenio da Fridmanova izjava jasno pokazuje da je vizija koju on deli s predsednikom SAD Donaldom Trampom "aneksija okupirane teritorije, što je ratni zločin po međunarodnom pravu".

Mustafa Barguti, istaknuti član Fataha, Fridmanovu izjavu označio je nepristojnom, ali smatra da nije iznenađujuća jer se Fridman, kako je rekao, odavno oseća kao portparol jevrejskih naseljenika.

Portparol Islamskog džihada Daud Šihab takođe je odgovorio na izjavu američkog ambasadora, rekavši da "palestinski narod neće nestati jer je poput stabla masline zasađen u svoju zemlju", a da je "era kolonizacije okončana".

Liderka izraelske levičarske organizacije Merec Tamar Zandberg je upozorila da bi Fridman kao ambasador SAD u Izraelu, a ne u državi naseljenika, morao da zna da bi aneksija bila katastrofa za Izrael.

Lider partije izraelskih Arapa Hadaš-Tal Ajman Odeh objavio je oštro intonirano saopštenje upućeno Trampu.

"Želeo bih da prenesem poruku narandžastom čoveku u Ovalnom ofisu. Jedino rešenje koje će garantovati bezbednost i dostojanstvo Izraela i Palestinaca je kraj okupacije i osnivanje nezavisne palestinske držve uz Izrael. Unilateralna aneksija je ratni zločin", naveo je Odeh, preneli su izraelski mediji.

Ofer Kasif iz iste patije zaključio je da ni Izrael ni SAD ne mogu da sakriju istinu da su "Zapadna obala, pojas Gaze i istočni Jerusalim okupirane palestinske teritorije" koje će, kako je naveo, biti zakonski vraćene vlasnicima.

Izrael je osvojio te teritorije u Šestodnevom ratu 1967. godine. Palestinci na njima nameravaju da osnuju nezavisnu državu.

Izraelska levičarska orgnizacija Mir sada (Šalom Akšav) apelovala je na Trampa da otpusti Firdmana, označivši ga Trojanskim konjem kojeg su poslali jevrejski naseljenici i koji sabotira interese Izraela i šanse za mir, uz upozorenje da će cenu platiti stanovnici ovog regiona, a ne Fridman i Tramp.

Fridman je takođe rekao u intervjuu za Njujork tajms da Palestinci mogu samo sebe da krive za Trampov pristup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: