Lideri protesta u Sudanu pozivaju na građansku neposlušnost

Lideri prodemokratskih protesta u Sudanu pozvali su građane na neposlušnost radi pritiska na vojsku da preda vlast civilima posle rasturanja protestnog kampa.

Izvor: B92

Subota, 08.06.2019.

20:35

Lideri protesta u Sudanu pozivaju na građansku neposlušnost
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Tom prilikom poginulo je više od 100 ljudi.

Poziv na građansku neposlušnost usledio je dan pošto se premijer Etiopije Abij Ahmed odvojeno sastao s vladajućim generalima i liderima protesta, u pokušaju da oživi pregovore dve strane koji su prekinuti posle nasilnog gušenja demonstracija ispred generalštaba u ponedeljak, navodi Asošiejted pres.

Jedna od protestnih grupa, Centralni komitet sudanskih lekara, saopštila je da je od ponedeljka ubijeno najmanje 113 ljudi, a ranjeno više od 500. Udruženje sudanskih profesionalaca, koje je podstaklo vojsku da zbaci s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, saopštilo je da je prihvatilo Ahmeda za posrednika kako bi bili nastavljeni pregovori s vladajućim Prelaznim vojnim savetom, ali i da je postavilo niz uslova za povratak za pregovarački sto.

Među tim uslovima su formiranje nezavisnog tela koje treba da istraži nasilje od zbacivanja al-Bašira 11. aprila i da osigura da odgovorni budu kažnjeni, a traži se i oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Vojska je posle zbacivanja al-Bašira obećala tranziciju ka civilnoj vladi, ali su demonstranti nastavili s protestima u Kartumu do ponedeljka, kada su bezbednosne snage otvorile vatru na njih.

Bi-Bi-Si je javio da su bezbednosne snage Sudana uhapsile tri istaknute opozicione ličnosti koje su se sastale s Ahmedom.

Opozicioni političar Mohamed Esmat uhapšen je juče, ubrzo posle sastanka s premijerom Etiopije, a u subotu rano ujutru i lider pounjeničke grupe Oslobodilački pokret sudanskog naroda - Sever Ismail Džalab i njegov portparol Mubarak Ardol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: