Mediji: Priština planira rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa

Privremene kosovske institucije planiraju da sruše Saborni hram Hrista Spasa u Prištini i da na njegovom mestu podignu tzv. muzej genocida, piše "Kurir".

Izvor: Tanjug

Subota, 08.06.2019.

08:20

Mediji: Priština planira rušenje Sabornog hrama Hrista Spasa
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

List navodi da je "ovaj sramni predlog stigao od predsednika studentske organizacije Studentska demokratija Medžita Ramusa", ali da, kako saznaje od dobro obaveštenog izvora, iza njega u stvari stoje kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

"Kurir" podseća da je hram od 1999. mnogo puta bio oskrnavljen i vandalizovan, 2016. je zapaljen i potom pretvoren u javni toalet i smetlište.

Podseća se takođe i da Univerzitet u Prištini nije uspeo da sudskim putem preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

Iz kabineta patrijarha Irineja za list je rečeno da je reč "o bogoslužbenom objektu koji se nalazi na zemljištu Srpske pravoslavne crkve koje nikada nije sudski pravosnažno osporeno".

"Eparhija (raško-prizrenska) planira da, kad se za to steknu uslovi i finansijske mogućnosti, ova crkva bude završena i stavljena u liturgijsku upotrebu. Ovaj hram može jedino da bude bogoslužbeni objekat SPC... Treba poštovati zakonske procedure, pravo vlasništva i verske slobode", ističu u kabinetu srpskog patrijarha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: