Pregovori o Venecueli usporavaju

Lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido rekao je da se o zahtevu za predsedničkim izborima u Venecueli ne može pregovarati.

Izvor: Beta/AP

Petak, 07.06.2019.

22:00

Pregovori o Venecueli usporavaju
Foto: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Time su napori Norveške da posreduje u rešavanju krize znatno usporeni.

"Trenutno ne planiramo novi sastanak, dok ne dobijemo šta želimo na dnevnom redu", rekao je Gvaido na mitingu u Valensiji, u centralnoj Venecueli.

Ta izjava pokazuje koliko će biti teško ispregovarati mirno rešenje krize u Venecueli. Dosadašnji razgovori predstavnika vlade predsednika Nikolasa Madura i opozicije su propali, povećavajući jaz između dve strane.

Madurova vlada nije komentarisala, ali je ranije predlagala da se održe izbori za parlament, koji trenutno kontroliše opozicija, a ne za predsednika.

Ruski diplomata zadužen za Latinsku Ameriku je rekao da bi nastavak razgovora mogao da usledi sledeće nedelje ali da to "nije pitanje za Rusiju već za norveške posrednike".

Norveška je prošlog meseca bila domaćin dve runde razgovora venecuelanskih vlasti i opozicije, a opozicija je insistirala na tome da početna tačka bude spremnost vlasti da raspišu izbore u razumnom roku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: