UAE izrazili zabrinutost zbog situacije u Sudanu, reagovala i Rusija

Nakon što je u ponedeljak sudanska vojska rasturila kamp demonstranata u Kartumu oglasile su se vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 06.06.2019.

10:56

UAE izrazili zabrinutost zbog situacije u Sudanu, reagovala i Rusija
MARWAN ALI / EPA-EFE

Ministarstvo spoljnih poslova UAE izrazilo je nadu da će "prevladati mudrost i glas razuma" da bi se "garantovala bezbednost i stabilnost Sudana, sudanski narod poštedeo zla, očuvala njegova dostignuća i osiguralo njegovo jedinstvo".

Abu Dabi navodi "važnost nastavka razgovora među raznim snagama u Sudanu da bi se ostvarila očekivanja bratskog sudanskog naroda".

Slično saopštenje izdala je i Saudijska Arabija.

Rijad i Abu Dabi su se oglasili nakon što je sudanska vojska u ponedeljak rasturila kamp demonstranata u Kartumu. Od tada je život izgubilo najmanje 108 ljudi. Vojni savet Sudana je negirao da je kamp "rasturen nasilno".

Rusija: Protiv spoljnih intervencija u sudanskoj krzi

WAEL HAMZEH/ EPA
Visoki funkcioner ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da se Rusija protivi "bilo kakvoj spoljnoj intervenciji" u Sudanu.

Šef odseka za Bliski istok u MSP Rusije, Mihail Bogdanov, navodi da je za rešenje krize u toj afričkoj zemlji potreban kompromis.

Bogdanov, koji je ranije ove godine posetio Kartum, rekao je da su ruske diplomate u kontaktu sa svim igračima u sudanskoj političkoj areni, pa i sa opozicijom, iako je Rusija je najvećim delom ostala po strani tokom višemesečnih demonstracija koje su dovele do svrgavanja predsednika Sudana Omara al-Bašira.

Prelazni vojni savet Sudana ukinuo je mere dogovorene sa demonstarntima, nakon što je vojska rasturila kamp u kom su boravili u centru Kartuma. Na situaciju u Sudanu su već reagovali Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: