Primećene aktivnosti u nuklearnoj elektrani: Severna Koreja nastavlja obogaćivanje uranijuma?

Glavni nuklearni kompleks Severne Koreje pokazuje nastavak aktivnosti oko postrojenja za obogaćivanje uranijuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

09:26

Primećene aktivnosti u nuklearnoj elektrani: Severna Koreja nastavlja obogaćivanje uranijuma?
Foto: EPA KCNA

Informacije o aktivnosti koja nagoveštava da su u toku operacije u fabrici, glavnom nuklearnom centru, objavio je sajt za analizu Severne Koreje "38 Nort", kojim rukovodi tink tenk "Stimson centar" iz Vašingtona.

Sajt "38 Nort" navodi da su nedavni satelitski snimci pokazali da postoji kretanje vozila, opreme i osoblja u blizini objekta za uranijum u nuklearnoj elektrani u Jongbjonu, prenosi Jonhap.

"Naše zapažanje, da se periodični transport materijala nastavio u kompleksu za obogaćivanje uranijuma tokom vremena, daje nove indikatore da je kompeks operativan, i da stoga najverovatnije proizvodi obogaćeni uranijum", naveo je "38 Nort" na osnovu satelitskih snimaka napravljenih u proteklih nekoliko meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: