Stiže nam komunalna milicija, "zaštita građana od bahatosti"

Beograd -- Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog Zakona o komunalnoj miliciji i uputila ga Skupštini Srbije na usvajanje, izjavio Goran Vesić.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot/Prva
screenshot/Prva

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao i da je izmene zakona predložio Grad Beograd kako bi komunalna milicija mogla da bude efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi građani bili, kako navodi, zaštićeni od bahatosti svake vrste.

On je dodao da su izmene zakona urađene u korist običnih građana, poštovanja komunalnog reda i povećane bezbednosti svih građana, prvenstveno najmlađih, prenosi gradska uprava u saopštenju.

"Baš kao što pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti svakog našeg građanina i to čine odlično, tako komunalni milicioneri brinu o svakom, najsitnijem komunalnom problemu, kako bi građanke i građani bili zadovoljni. Zato i verujem da će promena imena ova službe u komunalna milicija jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima i dokazati da ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju", rekao je Vesić.

On je dodao i da će u naredne tri godine svaka lokalna samouprava koja ima komunalnu miliciju samostalno odrediti izgled i boju uniforme koja treba da sadrži lokalne specifičnosti, a koja će se razlikovati od policijske uniforme.

Predloženi zakon o komunalnoj miliciji omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština kao deo opštinske ili gradske uprave, a ukinuta je dosadašnja odredba da se broj komunalnih milicionara određuje tako što na svakih pet hiljada stanovnika dolazi jedan milicionar.

"Sada će svaka lokalna samouprava sama odlučivati koliko će komunalnih milicionara imati, zavisno od potrebe, što će omogućiti mnogim manjim mestima u Srbiji, koja imaju manje od pet hiljada stanovnika, da konačno obrazuju komunalnu miliciju i brinu o komunalnom redu", rekao je Vesić.

Omogućeno je i da više manjih lokalnih samouprava mogu da obrazuju zajedničku službu komunalne milicije, što je značajno zbog smanjenja troškova i ekonomičnosti.

Vesić je rekao da je dosadašnja odredba po kojoj je Beograd mogao da ima jednog komunalnog milicionara na pet hiljada stanovnika dovela do toga da u celom gradu ima manje od 300 komunalnih milicionara.

Istakao da je posebno zadovoljan jer su novim zakonom uvedeni stroži kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionera, pa će tako svako ko želi da postane miliocionar morati da ispuni uslove u pogledu psihofizičke sposobnosti, obrazovanja, položenog ispita za komunalnog milicionara, ali i uslov da ne postoje bezbednosne smetnje za obavljanje tog posla.

Komunalni milicionari koji već rade, a mnogi su zaposleni po 10 godina, moraće da ispune nove uslove jer svi koji rade u komunalnoj miliciji moraju da budu ljudi besprekorne prošlosti.

"Pored toga, novi zakon omogućava brži prijem u radni odnos u komunalnu miliciju pripadnika MUP-a, jer su praktično osposobljeni za obavljanje poslova i primenu ovlašćenja komunalnog milicionara na terenu, sa obavezom polaganja teoretskog dela stručnog ispita", naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, jedna od novina koju donose izmene zakona je da će pripadnicima komunalne milicije biti omogućen rad u civilu isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije i samo za poslove iz nadležnosti komunalne milicije.

"Radom u civilu omogućava se da se efikasnije uspostavi komunalni red, naročito u oblastima bespravnog zauzeća javne površine, nelegalne prodaje, nelegalnog taksi prevoza, kao i buke u ugostiteljskim objektima. U dosadašnjoj praksi rad u uniformi se pokazao nedovoljno efikasnim jer se prekršioci uočavanjem obeleženih vozila i milicionara na terenu udaljavaju sa lica mesta, utišavaju preglasnu muziku ili drugi izvor buke, čime onemogućavaju patrolu da zatekne i konstatuje na licu mesta činjenje prekršaja, što je osnovni uslov da budu sankcionisani", dodao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da će komunalni milicionari, na osnovu izmena zakona, moći putem tableta koji je povezan sa gradskim serverom, da snimaju dokaze o komunalnim prekršajima i tako dokazuju remećenje komunalnig reda, što se odnosi na bahato parkiranje, posebno na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanja smeća, puštanje glasne muzike i druge komunalne prekršaje….

Zamenik gradonačelnika je istakao da je jedna od novina i to što se u komunalnoj miliciji uvodi Unutrašnja kontrola, kao posebna organizaciona jedinica u sastavu komunalne milicije.

On je napomenuo da je usvajanje Zakona o komunalnoj miliciji veliki korak napred u uvođenju komunalnog reda. "Sada lokalne samouprave dobijaju instrument da zaštite građane i uvedu komunalni red. U ime Grada Beograda mogu da garantujem da ćemo za godinu dana imati značajan napredak kada je u pitanju bahato parkiranje, divlje deponije, puštanje glasne muzike i drugi komunalni prekršaji. U Beogradu će se znati red i poštovaće se zakon a građani će biti zaštićeni", poručio je Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu