Direktor RHMZ o tome da li nas zaista čeka "kataklizmično" leto

Beograd -- Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić kaže za RTS da će jun biti nešto kišovitiji nego prošle godine, jul topliji i suvlji, a avgust sličan prošlogodišnjem.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/VladisChern
Ilustracija: Depositphotos/VladisChern

Neće biti katastrofičnih scenarija, naglašava Nikolić.

Leto će, prema dugoročnoj prognozi RHMZ-a, biti prosečno vlažno i malo toplije, u proseku za jedan stepen u odnosu na višegodišnji prosek, rekao je Jugoslav Nikolić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Biće oko 23 do 34 kišna dana tokom letnje sezone, čak će biti prijatnije nego prošle godine, navodi Nikolić. Dodaje da će jun biti nešto kišovitiji nego prošle godine, jul će biti topliji i suvlji, a avgust sličan prošlogodišnjem.

Objasnio je da su katastrofični scenariji, koji predviđaju ekstremno topla leta i ekstremno hladne zime, obično vezani za senzaconalizam medija i interese nekih lobi grupa.

Podsetimo, Akjuveder je na svom sajtu objavio prognoy njihovih meteorologa o vremenu koje se ya vreme leta o;ekuje u Evropi, a po kojoj "stari kontinent" očekuju paklena leta i razorne oluje.

Za Balkan se predviđa da će ga ove godine zaobići tropske vrućine, ali će zbog toga on "platiti cenu" jer će biti pod utivcajem razornih oluja, snage da formiraju tornada.

strana 1 od 139 idi na stranu