Rusija o Danu D: Prestanite da preuveličavate

Ruske vlasti su danas pozvale da se ne "preuveličava" važnost savezničkog iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944. godine.

Izvor: Beta/AFP

Sreda, 05.06.2019.

17:40

Rusija o Danu D: Prestanite da preuveličavate
Foto: EPA-EFE/OWEN COOBAN / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Ruske vlasti su pozvale da se ne umanjuje uloga Sovjetskog saveza u porazu nacističkih snaga Adolfa Hitlera.

"Doprinos saveznika u pobedi nad Trećim rajhom je jasan. Ali to ne treba preuveličavati i na taj način umanjiti značaj titanskih napora Sovjetskog saveza, bez kojeg ta pobeda jednostavno ne bi ni postojala", izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Odajući priznanje poginulima, Zaharova je osudila "katastrofalno prekrajanje istorije" u filmovima i medijima, u kojima SAD i saveznici imaju ključnu ulogu u porazu nacističke Nemačke.

Po njenim rečima, iskrcavanje savezničkih snaga u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj na ishod Drugog svetskog rata koji je već bio "predodređen" pobedom Crvene armije, pre svega u bitkama za Staljingrad i Kursk.

U Velikoj Britaniji danas je počelo obeležavanje Dana D, iskrcavanje saveznika u Francuskoj, a ceremonija se nastavlja sutra u Normandiji.

Ruske vlasti i predsednik Vladimir Putin, koji neće prisustvovati komemoraciji, godinama osuđuju Zapad zbog zanemarivanja sovjetske uloge i 27 miliona sovjetskih žrtava tokom Drugog svetskog rata.

Sećanje na Veliki domovinski rat, kako se u Rusiji zove rat Sovjetskog saveza i nacističke Nemačke, izvor je dubokog ponosa te zemlje i glavni stub patriotizma koji Kremlj neguje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: