Nekada rivali a sada odnosi "najviši u istoriji"

Predsednici Rusije i Kine sastali se u Kremlju pri poseti kineskog predsednika koja potvrđuje bliske veze dva nekadašnja komunistička rivala

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.06.2019.

15:36

Nekada rivali a sada odnosi
Foto: Tanjug/AP/Maxim Shipenkov/Pool

Si Đinping će u Moskvi prisustvovati ceremoniji otvaranja kineske fabrike automobila, a u moskovskom zoološkom vrtu će predati dve pande.

On će takođe biti među glavnim govornicima na konferenciji posvećenoj investicijama u Sankt Peterburgu u petak.

Putin i Si se sastaju u Moskvi u trenutku kada su se drugi svetski lideri okupili u Portsmutu da bi obeležili 75. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Ruski predsednik, koji je bio u Francuskoj na obeležavanju 70. godišnjice "Dana D" pre pet godina, ovog puta nije pozvan. Rusija nije učestvovala u desantu 6. juna 1944. ali su sovjetski ratni napori bili ključni za slom nacističke Nemačke na istoku.

Kina i Rusija su poslednjih godina uskladile svoje stavove u UN i u vezi s glavnim međunarodnim krizama, poput one u Siriji i one zbog iranskog nuklearnog programa.

Putin je u obraćanju pred početak sastanka Sija nazvao "prijateljem", dok je kineski lider izrazio nadu da će razgovori biti uspešni.

Prethodnih godina odnosi Rusije i Kine su dostigli "neviđeno visok nivo", a najvažnije je da se taj visok nivo odnosa efikasno koristi, izjavio je Putin na početku susreta s kineskim predsednikom u Moskvi.

Kako prenosi Tas, on je istakao da je bitno da se koristi visok nivio odnosa kako bi se omogućilo građanima Rusije i Kine da efikasno sarađuju i iskoriste "svoje prednosti za sveobuhvatni razvoj".

Kineski predsednik istakao je da su odnosi dve zemlje izdržali test vremena u kontekstu promenljive situacije u svetu.

"Korak po korak, uspeli smo da dovedemo naše odnose na novi nivo, najviši u istoriji. U kontekstu radikalnih promena, bez presedana u poslednjih 100 godina, ljudi naših zemalja i međunarodne zajednice postavljaju pred nas velika očekivanja", rekao je Si i zahvalio se Putinu na "toplom dočeku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: