Prognoza Akjuvedera za leto: Paklene vrućine, a Balkan "će platiti cenu" FOTO

Balkanu prete jake letnje oluje, koje bi mogle biti sposobne i da stvore tornada, a sa zapada stiže pakao, prenose hrvatski mediji prognoze Akjuvedera.

Izvor: express.hr

Sreda, 05.06.2019.

11:07

Prognoza Akjuvedera za leto: Paklene vrućine, a Balkan

Naime, kako piše hrvatski portal, ekspress.hr, Akjuveder za leto ove godine u Evropi predviđa da će ono biti izrazito toplo, ako ne i s opasnim prodorima "žestokih oluja". U izveštaju se navodi i da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog leta kada su rekordne temperature merene u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko sedam dana", napisao je Erik Lester, jedan od Akjuvederovih meteorologa. On je naveo da se temperature više od 38 stepeni Celzijusovih mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Drugi meteorolog ajler Rojs kaže da bi se temperature više od 40 stepeni mogle očekivati u delovima istočne i južne Francuske, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gde je moguće da zaređa nekoliko dana s temperaturama od 43 stepena pa i više. Ipak, tropske vrućine neće zahvatiti celu Evropu. Jedno od njih je Skandinavija. Vrućine ne bi trebalo da budu nesnosne ni na Balkanu, ali uz vrlo "gadnu cenu": na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na severu, te Bugarske na istoku, predviđaju se grmljavinske oluje. "Ove oluje doneće brojne gromove, poplave i razorne vetrove s gradom. Najsnažnije oluje biće u stanju da stvore tornada", kazao je Rojs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: