Odgovor za "hladan tuš" iz Brisela: Nećete otvoriti nijedno poglavlje, čitajte izveštaj EK

Pisanje medija o tome da je Srbija dobila hladan tuš iz Brisela jer bi ovog meseca mogla otvoriti samo jedno poglavlje u EU nisu hteli da komentarišu.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 04.06.2019.

10:01

Odgovor za
Foto: Depositphotos/Fredex

Zapravo, kažu da to nije ništa novo, a da bi tačnije bilo reći da Srbija do kraja predsedavanja Rumunije Evropskoj uniji neće otvoriti nijedno poglavlje, navodi Euractiv.jutarnji.hr.

Kako podseća taj portal, Srbija se nadala da će otvoriti bar poglavlje 9 o finansijskim uslugama, ali ni za to nema konsenzusa u Veću EU, iako se Rumunija izuzetno trudi da za to dobije podršku.

U EU odbijaju tvrdnje da se radi o nekoj blokadi, već tvrde, smatraju diplomatski izvori Euractiv.jutarnji.hr, da se radi o realnom stanju pregovora, jer Srbija nije ispunila potrebne uslove kako bi uverila države članice da može da ide napred u pristupnim pregovorima.

Neke diplomate država članica EU poručile su da se pažljivo pročita nedavni izveštaj o napretku Srbije koji je Evropska komisija objavila prošle sedmice i onda će biti jasnije zašto pregovori ne idu željenim ritmom.

Hrvatski portal navodi da je taj izveštaj prilično kritičan prema Srbiji, pogotovo oko reformi pravosuđa, vladavine prava i pritiska na medije. Srbija isto tako nije osigurala punu saradnju s Haškim sudom, odnosno s mehanizmima koji su nasledili rad ovog suda za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije.

Iako je normalizacija odnosa s Kosovom ključni uslov koji Srbija mora da ispuni u pristupnom procesu, što je i uvršteno u poglavlje 35, to u ovom trenutku nije bio razlog ya neotvaranje drugih poglavlja. Štaviše, Evropska unija smatra da veću odgovornost za zastoj u dijalogu snosi Kosovo zbog uvođenja tarifa od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Euractiv.jutarnji.hr piše i da se u srpskim medijima često spominje da Hrvatska stoji iza usporavanja pregovora, ali ističe da to nije tačno. "Većina poglavlja se ne otvara zbog skeptičnosti koju imaju najčešće Francuska, Nemačka i Holandija. Te države nisu inače previše sklone ubrzavanju procesa proširenja, bez obzira o kojoj se državi kandidatkinji radi", ističe portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: