Šest godina čekanja, upozorenje, pretnja ratom i konačno pobeda

Posle šest godina čekanja u filipinskim lukama, 2.450 tona smeća poslato je brodom nazad za Kanadu, posle višenedeljnih diplomatskih tenzija između dve zemlje.

Izvor: Beta

Petak, 31.05.2019.

22:05

Šest godina čekanja, upozorenje, pretnja ratom i konačno pobeda
Foto: Tanjug/AP/Nilo Palaya, DFA - Office of Strategic Communications and Research

Brod Em-Ve Bavarija u vlasništvu kompanije Maersk poneo je 69 kontejnera sa smećem iz luke Subik, oko 80 kilometara od Manile, prenosi agencija Efe.

Kanada je to smeće navodno ilegalno izvezla u Filipine 2013-2014. godine.

Utovar kontejnera koji je počeo juče popodne završen je jutros u 3.00 po lokalnom vremenu, a brod je prema kanadskom gradu Vankuveru krenuo u 7.00, saopštile su vlasti.

Brod će napraviti kratku pauzu na Tajvanu, a u Vankuver bi trebalo da stigne 22. juna.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte povećao je prošlog meseca pritisak na kanadsku vladu da primi smeće nazad i zapretio ratom ako do toga ne dođe.

Filipini su 16. maja pozvali na konsultacije svog ambasadora u Otavi, dan pošto je istekao prvi rok postavljen Kanadi, da bi u nedelju svojim visokim zvaničnicima zabranili da putuju u Kanadu.

Azijska zemlja je potom upozorila da će ostaviti smeće, ako Kanada neće da ga prihvati, u njenim teritorijalnim vodama.

Dan posle novog upozorenja, Kanada je objavila da je angažovala kompaniju Bolor lodžistiks da iznese 69 kontejnera iz Manile i Subika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: