Rusija poručila Prištini: Ovo je presedan koji će imati dalekosežne posledice

Rusija je saopštila da odnos tzv. Kosova prema pripadniku UNMIK-a Mihailu Krasnoščenkovu predstavlja demonstraciju nadmenog stava Prištine prema UN.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

20:19

Rusija poručila Prištini: Ovo je presedan koji će imati dalekosežne posledice
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Iz Moskve se navodi i da je to presedan koji će imati dalekosežne posledice.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova danas proglasilo nepoželjnom osobom (personom non grata) Krasnoščenkova koji je, kako se navodi, "uprkos diplomatskom imunitetu uhapšen i brutalno prebijen tokom operacije kosovskih specijalnih snaga na severu KiM 28. maja", saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

"Akcije kosovskih vlasti smatramo nastavkom otvorenog delovanja na pogoršanju međuetničkih odnosa u toj oblasti. U suštini, to je demonstracija nadmenog stava Prištine prema UN, presedan koji će imati dalekosežne posledice", navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo navodi i da je "nemoguće ne videti da su takvi koraci postali mogući jedino u uslovima popuštanja KiM od zapadnih zemalja".

Rusija će nastaviti da preduzima sve neophodne poteze za zaštitu svog državljanina, u skladu s međunarodnim pravom i svojim zakonima, dodaje se u saopštenju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je ranije da je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova na njegov zahtev proglasilo Krasnoščenkova personom non grata "zbog poteza protiv ustavnog poretka Kosova, univerzalnih vrednosti, mira i stabilnosti".

Krasnoščenkova, koji je na lečenju na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji, posetio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: