Tanjug: Brisel bez odgovora o odgovornosti i garancijama za ZSO

EU ponavlja poziv za primenu svih do sada postignutih dogovora i zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma o svebuhvatnoj normalizaciji odnosa između BG i PR.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je izjavila portparolka EU Maja Kocijačič za Tanjug.

Kocijančičeva je tako odgovorila na pitanje Tanjuga o stavu i garancijama EU, kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, povodom odbijanja predsednika privremenih kosovskih vlasti Hašima Tačija da primeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština koji je sam ispregovarao i potpisao 2013, a zatim i 2015. godine.

”Godišnji izveštaji objavljeni 29. maja daju jasnu ocenu neispunjenjih obaveza Beograda i Prištine koje proističu iz dogovora postignutih u okviru dijaloga kome posreduje EU”, dodala je Kocijančičeva.

U godišnjem izveštaju EU konstatuje da kosovske vlasti nisu napravile nikakav napredak po pitanju Zajednice srpskih opština.

”Kosovo tek mora da se konstruktivno angažuje oko njenog uspostavljanja”, navodi se u tekstu izveštaja Evropske komisije.

Portparolka EU Maja Kocijančič nije odgovorila na ponovljena pitanja Tanjuga o ogovornosti EU za primenu sporazuma kojima je ona posredovala kao ni o kredibilitetu nastavka procesa dijaloga Beograda i Prištine u situaciji kad prištinska strana ne poštuje ni do sada dogovoreno.

strana 1 od 115 idi na stranu