Pendarovski: Tenzije na KiM neće uticati na nas

Skoplje -- Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da ne očekuje da poslednje tenzije na KiM utiču na bezbednosno stanje u njegovoj zemlji, prenosi MIA.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/GEORGI LICOVSKI
Ilustracija: EPA/GEORGI LICOVSKI

"Čak i da se nastave tenzije sličnog karaktera na KiM, kada je reč o njihovom profilu i proporcijama, oni neće ugroziti okolinu Kosova, posebno našu zemlju", naglasio je Pendarovski.

Kako je kazao, nadležne makedonske institucije poslednjih dana i nedelja budno prate stanje na severnoj granici države, te će se, prema svim informacijama, kako ističe, tenzije smanjivati.

Prema njegovim rečima, to su procene nadležnih službi KFOR na Kosovu, ključnih međunarodnih faktora, kao i makedonskih institucija koje sarađuju s njima.

"U ovom trenutku trendove koje ugrožavaju bezbednost su u opadanju, stanje se smiruje i to su procene za jedan kratak vremenski period, jer tamo nije moguće napraviti dugoročne prognoze, nezahvalno je, da bi ste sa sigurnošću znali šta će se dešavati", izjavio je Pendarovski.

Ministarka odbrane Severne Makedonije Radmila Sekjerinska takođe je istakla da je njena država kao i ceo region svestan da narušavanje bezbednosti kod suseda uvek ima negativne posledice.

Kako je kazala, umesto da strahujemo, "mi kao država i vlada smo rešili da delujemo".

"Zato smo u 2017. godini stavili fokus na naše učlanjenje u NATO, kako bismo obezbedili dodatne bezbednosne garancije, čak i u slučaju regionalne nestabilnosti. Upravo zbog toga ne očekujemo direktan bezbednosni uticaj, niti na ekonomske performanse", rekla je Šekjerinska.

strana 1 od 133 idi na stranu