Pahor: Čini mi se da proširenje EU neće biti prioritet nove Evropske komisije

Budva -- Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da je njegov utisak da proces proširenja Evropske unije neće biti glavna tema na agendi nove Evropske komisije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Malton Dibra
Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Pročitaj još:

"Balkan nećemo prepustiti stranama koje bi da nametnu vrednosti suprotne evroatlantskim"

Kako prenosi RTCG, on je na bezbednosnom forumu "To be secure" u Budvi, međutim ocenio da ta tema mora biti "makar na dnu agende".

"Svakoj članici EU mora biti jasno da je proširenje Unije na Zapadni Balkan u stvari geopolitičko pitanje, koje je kompleksno. Proces upravo zbog toga treba da se nastavi", rekao je Pahor.

Prema njegovim rečima, trebalo bi pokušati da se pozove nova Evropska komisija da sagleda razlike između dijaloga s Ukrajinom i političkih pregovora s Ankarom, s jedne strane, i pregovora sa zemljama Zapadnog Balkana, s druge.

"Bilo bi fer i dobro za sve, za EU, za zemlje Zapadnog Balkana, ako bi se proces nastavio", rekao je Pahor i dodao da proceš proširenja ne bi trebalo zanemarivati, jer je to "bitno za mir, stabilnost i dobrobit zemalja regiona".

"Važno je da se proces nastavi bez obzira na to koliko su teška pitanja. To je glavni uslov za mir i bezbednost", kazao je Pahor.

strana 1 od 133 idi na stranu