"Balkan nećemo prepustiti stranama koje bi da nametnu vrednosti suprotne evroatlantskim"

Budva -- Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je da se Balkan nalazi na raskršću.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Pročitajte još:

Pahor: Čini mi se da proširenje EU neće biti prioritet nove Evropske komisije

Đukanović je naglasio da se Balkan nalazi između dve suprotne strane - da li da odbrani evropski i evroatlanstki sistem vrednosti ili da se prepusti trećim stranama koje ovaj prostor žele da iskoriste za "penetraciju svojih sistema vrednosti, suprotnih evroatlantskim".

"Na Balkanu se prelama pitanje da li ćemo kao Evropa i NATO odbraniti sistem vrednosti ili ćemo Balkan prepustiti trećim stranama koje ovaj prostor žele da iskoriste za penetraciju svojih sistema vrednosti koji su u suprotnosti sa evroatlantskim. Moramo nastaviti da rešavamo pitanja iz perioda raspada Jugoslavije", kazao je Ðukanović na otvaranju bezbednosnog foruma "To be secure" (2BS) u Budvi.

Kako prenosi RTCG, on je dodao da nije rešenje u neprijateljstvu sa onima s kojima imamo razlike, već u sposobnosti politike da na dugi rok gradi partnerstvo, "čuvajući svoje posebnosti i promovišući svoj sistem vrednosti".

Prema njegovim rečima, Balkan je na početku nove faze gde oživljavaju ambicije nekih starih globalnih igrača i gde se pojavljuju novi globalni igrači, što mora biti inspiracija za sve.

"Evropa nastavlja da živi u stanju strateške konfuzije izazvane dugotrajnim krizama, koje sputavaju Evropu da odgovori na neka važna pitanja. Prvo je odnos prema viziji ujedinjenja Evrope, a drugo nedovoljna profilisanost evropskog identiteta na spoljno-političkim i bezbednosnim temama", kazao je Ðukanović.

strana 1 od 133 idi na stranu