"Nema predaje": Policija sprečila upad huligana na festival "Mirdita - dobar dan"

Policija je sprečila veću grupu huligana da upadne na festival "Mirdita - dobar dan", na kojem se beogradskoj publici predstavljaju savremeni umetnici sa Kosova

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Tanjug/Dimitrije Goll
Ilustracija: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako javlja Radio "Slobodna Evropa", pozivajući se na izvore iz policije, u pitanju su pripadnici navijačkih grupa koji su okupili ispred Dorćol placa u Beogradu.

Oni su nosili transparente sa zastavom Kosova preko kojeg je grb Srbije i natpis "Nema predaje" i skandirali su pogrdne parole Albancima.

Na samom ulazu u Dorćol plac i dalje je kordon policije, a učesnici i posetioci festivala se upućuju na druge izlaze i savetuje im se da odatle ne idu peške.

Većina posetilaca je i dalje u dvorištu Dorćol placa, a današnji festivalski program završen.

Uoči incidenta na festivalu je trajala debata "Život sa sećanjem na nestale", a potom je održana projekcija dokumentarnog filma "Ferdonija" o nestalim licima tokom rata na Kosovu.

Festival "Mirdita - dobar dan" otvoren je 29. maja u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a pred sam početak manifestacije ispred CZKD se okupila i grupa od nekoliko desetina desničara koji su pevali navijačke pesme, a koje je kordon policije sprečio da priđu bliže mestu održavanja festivala.

Prethodno je zbog festivala protestovalo i dvadesetak ljudi među kojima je bila predstavnica desničarskog pokreta "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski, a koji su rekli da je razlog njihovog dolaska to što se na tom festivalu "Kosovo tretira kao nezavisna država".

strana 1 od 129 idi na stranu