I zvanično: Preporučen početak pregovora EU sa S. Makedonijom i Albanijom

Evropska komisija preporučila je Savetu ministara spoljnih poslova Evropske unije da počne pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.05.2019.

12:45

I zvanično: Preporučen početak pregovora EU sa S. Makedonijom i Albanijom
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

To je saopštio danas evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han.

Kako prenosi portal Plus info, Han je, podnoseći u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta u Briselu izveštaj o napretku zemalja koje su na putu za učlanjenje u EU, rekao da je zadovoljan napretkom Albanije i Severne Makedonije.

"Severna Makedonija nije samo nastavila da radi na ambicioznoj reformskoj agendi, već je postigla i istorijski sporazum s Grčkom, rešavajući dugogodišnji spor oko imena. Ovo, zajedno s bilateralnim sporazumom s Bugarskom, predstavlja primer kako da se jačaju dobrosusedski odnosi u celom regionu. Ovo je primer i za druge zemlje", rekao je Han.

On je ocenio da EU, "da bi ostala kredibilna, mora da stoji iza svojih zalaganja i da odgovori jasno i pozitivno kada zemlje ispune svoje zadatke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: