Han počeo izlaganje: Evo šta je poručio Srbiji

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio u Briselu da su zemlje Zapadnog Balkana postigle neke značajne rezultate, ali da ostaje mnogo izazova.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.05.2019.

12:48

Han počeo izlaganje: Evo šta je poručio Srbiji
Foto: EPA-EFE/Koca Sulejmanovic

Predstavljajući godišnji paket o napretku zemalja Zapadnog Balkana, Han je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) rekao da zemlje kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da više učine na pomirenju i dobrosusedskim odnosima, jer EU ne može i neće da uvozi nerešene sporove.

Rekao je i da te zemlje treba da nastave da razvijaju privredu.

Han je kazao da Srbija i Crna Gora moraju da deluju s većom odlučnošću i da sprovedu reforme u oblasti vladavine prava, ocenivši da je to najvažniji preduslov za napredak, uključujući ispunjavanje kriterijuma za pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, i na pravdu, slobodu i bezbednost.

Ukazao je na važnost dijaloga Beograda i Prištine koji treba da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa i naveo da dve strane treba da izbegavaju provokacije.

Prištinske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH bacile su senku na evropski put Kosova i one moraju odmah da budu ukinute, rekao je Han.

Evropska komisija, kako je istakao, predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom jer su obe zemlje napredovale u reformama.

Unija će ostati posvećena podršci Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, naveo je Han i dodao da u BiH treba bez daljeg odlaganja formirati vlasti na svim nivoima.

Han je rekao i da EU, da bi zadržala kredibilitet, mora da ostane privržena svojim obećanjima, i da jasno i pozitivno odgovara kada zemlje u procesu proširenja ispunjavaju svoja.

A šta je rekao izvestilac za Srbiju?

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister reekao je da je svedok napretka Srbije na putu ka članstvu u EU. Makalister je nakon predstavljanja ovogodišnjeg izveštaja pozvao Srbiju na dalje reforme u ”ključnim oblastima” pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode izražavanja i medija.

"Video sam napredak Srbije, posebno u oblasti makroekomske stabilizacije, što je jasno donelo dobrobit narodu Srbije", kaže Makalister.

Izvestilac za Srbiju navodi da Srbija napreduje na svom putu ka EU, a da ukupni tempo pregovora zavisi od napretka u usvajanju i implementaciji reformi u ključnim oblastima.

Makalister je dodao i da je za Srbiju veliki izazov dijalog i normalizacija odnosa sa Kosovom. ”Dijalog što pre mora biti nastavljen, a znamo da je potrebno doći do pravno obevezujućeg sporazuma”, kaže Makalister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: