Zašto je najznačajniji dokument u vezi EU umalo zakasnio?

Beograd, Brisel -- Evropska komisija danas predstavlja izveštaje o napretku zemalja koje se nalaze u procesu proširenja EU, među kojima je i Srbija.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE Stephanie Lecocq
EPA/EFE Stephanie Lecocq

Evropska komisija danas predstavlja izveštaje o napretku zemalja koje se nalaze u procesu proširenja EU.

Izveštaji za šest partnera sa Zapadnog Balkna i Tursku prvo će biti zvanično usvojeni na sastanku evropskih komesara u Briselu, a zatim će ih komesar Johanes Han predstaviti poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici sastaće se popodne sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu kako bi joj uručio godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Iako je u pitanju najznačajniji dokument za zemlje u procesu približavanaja EU u kome Evropska komisija ocenjuje napredak, ali i nedostatke na njihovom evrointegracionom putu, sve do poslednjeg trenutka u Briselu se nije se znalo kada će izveštaj biti obavljen.

Iako je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta još početkom meseca najavio održavanje vanrednog sastanka u sredu 29. maja sa Paketom proširenja kao jedinom tačkom dnevnog reda, u Evropskoj komisiji po poslednjeg trenutka nisu mogli da potvrde taj termin.

Manje od 24 sata od predstavljanja izveštaja, umesto zvanične najave Komisije, iz kabineta komesara Johanesa Hana poslat je tvit o tome da će Han dokument predstaviti 29. maja, prvo u Evropskom parlamentu u 11 časova, a nešto iza podneva, zajedno sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, i u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Neposredno nakon toga u Evropskom parlamentu su pomerili sastanak Spoljnoplitičkog odbora za 11.30.

Neuobičajnoj situaciji sa ovogodišnjim izveštajima o zemljama u procesu proširenja doprinosi i činjenica da se prvi put ove godine komesar za pristupne pregovore Johanes Han nije odazvao na zahteve regionalnih medija da povodom Paketa proširenja da komenatar o situaciji u svakoj od pokrivenih zemlja.

Istovremeno, prvi put se dešava da poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, predstavnici zemalja članica kao i zemalja na koje se izveštaji odnose nemaju uvid u osnovne stavke ovog dokumenta.

Prema najavama koje su se tokom prethodnih meseci mogle čuti od zvaničnika Evropske komisije, očekuje se da Komisija da preporuke za početak pristupnih pregovorasa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Očekuje se da se vidi i kakva će biti procena Komisje oko eventualnog kandidatskog satausa za BiH, kao i ocena napretka Srbije u političkim i ekonomskim kriterijumima.

Činjenica jeste da se Paket proširenja ove godine poklopio sa evropskim izborima i da je to u velikoj meri uticalo na rad i raspored dešavanja u brisleskim institucijama.

Činjenica jeste i da su pojedine zemlje članice i dalje neodlučne kada je reč o davanju ”zelenog svetla” za novi korak Albanije i Severne Makedonije na putu ka članstvu. Ali činjenica je i da nikada predstavljanje Paketa proširenja nije bilo ovako neizvesno do poslednjeg trenutka

strana 1 od 19 idi na stranu