Trampov zet doputovao u Maroko da promoviše bliskoistočni mirovni plan

Džared Kušner doputovao je u Maroko da dobije podršku kralja Muhameda VI za ekonomske elemente mirovnog plana Trampove administracije za Izrael i Palestinu.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 28.05.2019.

21:10

Trampov zet doputovao u Maroko da promoviše bliskoistočni mirovni plan
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Trampova administracija pojačala je napore da obezbedi podršku za taj plan i autori predloga započinju ove nedelje turneju da bi to postigli.

Jedan zvaničnik Bele kuće rekao je da je današnja poseta "deo napora da se postigne mir između Izraela i Palestinaca", ali nije obelodanio detalje.

SAD je stalo da ih podrže članice Arapske lige na koje se plan uveliko oslanja i radi ekonomske i političke podrške.

Kušner, Trampov specijalni predstavnik za međunarodne pregovore Džejson Grinblat i specijalni izaslanik SAD za Iran Brajan Kuk posetiće i Jordan i Izrael u okviru ove turneje.

Palestinci, koji su prekinuli kontakte s Belom kućom i unapred odbacili mirovni plan, apeluju na Arape da ne učestvuju na ekonomskom skupu u Bahreinu zakazanom za 25. i 26 jun.

Međutim, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Bahrein, kao domaćin, najavili su nameru da učestvuju.

Maroko i Jordan nisu objavili svoj stav ni o mirovnom planu ni o skupu u Bahreinu.

I jedna i druga zemlja imaju bliske veze sa palestinskim rukovdstvom i možda strahuju od nezadovoljstva javnosti ako podrže plan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: