Lideru EU počinju razgovore o "novom Junkeru"

Lideri EU okupljaju se u Briselu kako bi pregovarali o tome ko bi trebalo da predvodi ključne institucije EU u narednih pet godina.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.05.2019.

11:52

Lideru EU počinju razgovore o
Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Predsednici i premijeri zemalja članica EU sastaće se na večeri na kojoj bi trebalo da izaberu naslednika Žan Klod Junkera na mestu predsednika Evropske komisije.

Oni će verovatno razmotriti i kandidate za predsednika Evropskog saveta, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, funkcije koju je do sada obavljala Federika Mogerini, i predsednika Evropske centralne banke, prenosi AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da želi da se postigne brz dogovor o tome ko bi trebalo da vodi Evropsku komisiju, koja predlaže i sprovodi zakone bloka.
Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata - 179, ali da bi bila deo vladajuće većine mora da udje u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mesta.

Da li će u koaliciju ući sa drugoplasiranom grupom Socijalisti i Demokrate (S&D) ne zna se budući da je njen lider Udo Bulman rekao da je konzervativna EPP izgubila poltičku moć na jučerašnjim izborima, da ne može da traži kao svoje pravo da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: