"Posle ovog napada stvari više neće biti iste"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je više puta čuo kako je došao u parlament sa nekim dokumentom o priznanju Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2019.

16:47

Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjakovic

On je poručio da, niti je došao sa takvim dokumentom, niti mu je to ideja, te pozvao poslanike da budu fer i da mu ne prebacuju nešto što nije racionalno.

Na dobacivanje poslanika da postoji strah od eventualnog takvog ishoda, odnosno priznanja, Vučić je primetio da smo opet došli u fazu iracionalnog.

"Taj strah ne treba da postoji, ali nas to neće spasiti i neće nam dati više od Kosova i Metohije nego što imamo danas”, rekao je Vučić i dodao da je dobro rekao jedan vladika na sinodu SPC - da šta god da on, Vučić, uradi, da će da se kaje i da će svima biti kriv.

Na komentare poslanika SRS Nemanje Šarovića da ima veliku podršku naroda i da ne treba da bude opijen time, Vučić je odgovorio da nije opijen ni podrškom, ni aplauzima, već da se ponašao odgovorno i ozbiljno i da rezultati to pokazuju.

“Gde god da krenete, videćete fabrike koje smo otvorili. Time se ponosim kao i fiskalnom kosnolidacijom, domaćinskim odnosom i poslovanjem. Želim da učinim što više velikih stvari i žuri mi se. Hoću da sprintom trčim koliko dugo mogu, a ne da kilavim”, rekao je Vučić.

Vučić je primetio da njega, koji se bori sa svojim narodom za KiM, optužuju da je izdajnik, dok se jedan od lidera SZS-a Vuk Jeremić, koji sedi u kafani u Njujorku, predstavlja kao veliki rodoljub.

''Po kojoj sam to logici izdajnik, šta sam to uradio, šta sam potpisao? Kad budem imao bilo šta, doći ću u narodnu skupštinu i hrabro ću vam predložiti. Nemam nikakav plan, nemamo ni razgovore, borimo se za opstanak i život našeg naroda."

''Kažu 'nisi ti Vučiću ništa potpisao, ali postoji strah u narodu da hoćeš'. Šta da kažem na to? Najbolji je onaj što je u Njujorku ili onaj što je svaki treći dan u Londonu. Svaki dan me optužuju da ću priznati nezavisno Kosovo, a kad im kažem da neću, kažu da što to kažem neću znači da us tvari hoću. A da sam rekao hoću, rekli bi - eto, priznao je da hoće'', rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da deo opozicije koji ga napada dobro zna da se on bori za Srbiju i upitao je da li je njihov odnos uvek fer, da li ih je nečim uvredio i šta mogu da zamere po pitanju ekonomske snage zemlje.

''Naravno da nije sve idealno, neće nikad biti, ali u kom smo periodu mi bili zadovoljni? Imamo problem KiM. Jesam ja za to kriv, jesam li ja doneo ili na bilo koji način stvorio taj problem?'', pitao je Vučić

Kako je rekao, nema nikakav skriveni plan za KiM i boriće se za kompromis i za život ljudi, jer misli da je bolje da čuvamo živote ljudi i budućnost Srbije , a to, kako je podvukao, znači da će se boriti i za živote naših građana na KiM.

''Molim vas da probate da budete nekada fer, nemojte da mi zahvaljujete, kritikujte sve, ali bazirajte to na činjenicama, a ne na tome da postoji strah u narodu ili da je baba Vanga rekla da će to da se desi'', poručio je Vučić opoziciji.

Dodao je i da stalno sluša kako je doveden, jer je obećao da će potpisati priznanje nezavisnosti Kosova i podsetio da je prošlo sedam godina otkako je na vlasti, a da se to za šta ga optužuju nije desilo. Ni u jednom trenutku nisam rekao da će Srbija "vojno intervenisati" ako dođe do ozbiljnih sukoba na severu Kosova, već da će zaštititi srpski narod, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na pitanje novinara posle sednice parlamenta o KiM o tome da je on rekao će vojska intervenisati, Vučić je ispravio novinara i istakao da nikada nije upotrebio reči vojna intervencija i da je pažljivo koristio termine.

"Nisam rekao da će Srbija vojno da interveniše, rekao sam da je Srbija spremna da zaštiti svoj narod, nemojte da dodajte reči koje nisam izgovorio. Nećemo da ratujemo, čuvamo mir gotovo po svaku cenu, a to gotovo po svaku cenu je - ako neko misli da može da izvrši pogrom nad našim narodom. Nikakve intervencije nisam pominjao, vi ste ih pominjali", odgovorio je Vučić.

Upitan da li je upoznat da po Kumanovskom sporazumu svaka intervencija na teritoriji KiM znači automatski rat sa NATO i da li je Srbija spremna da se upušta u tako nešto ako na severu Kosova dodje do ozbiljnijih sukoba, a Vučić je upitao da li ga sada optužuju da je i "ratohuškač".

"Danima ste me optuživali za izdaju i da ne pomažem Srbima, a malopre su neki, koji su protežirani kod vas, držali konferenciju i rekli da sam izdajnik i da Rusi treba da dođu na Kosovo, a ne samo mi. Sada me optužujete da ratujem. Juče sam bio izdajnik, a sada bi da ratujem, hajde, dogovorite se šta sam od toga", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da on nije neodgovoran čovek koji bi Srbiju doveo u tešku situaciju, niti, kaže, neozbiljan da bi srpski narod na KiM doveo u bezizlaznu situaciju u kojoj bi "stavili zavežljaje na rame i potrpani na traktore došli u centralnu Srbiju".

"Između toga da sam izdajnik i ratohuškač, što koriste svakog dana, lažno i usmerno protiv mene, ja biram sredinu. Jedan ozbiljan i odgovoran čovek koji će da štiti svoj narod uvek kada je potrebno, onako kako može u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima. Istovremeno, da se ne busam u junačka prsa i da ne glumim većeg heroja nego što jesam, kao što to rade oni koji se u vas zaklinju", zaključio je Vučić.

"Naša pozicija nije laka, ali nije ni protivnika Srbije"

Pozicija Srbije nije laka, ali ni pozicija svih onih koji su protiv Srbije više nije onako i onoliko laka koliko je bila do pre nekoliko godina i svakako im neće biti mnogo lakša ni u budućnosti, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini, na sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji.

"Borićemo se za svoju zemlju, za svoj narod i gledaćemo na svaki mogući način da u budućosti gubimo najmanje što moramo, a dobijemo najviše što možemo. A da govorim ljudima kako teče med i mleko i kako smo mi najjači na svetu to stvarno ne mogu, ne bi bilo fer i ne bi bila istina”, rekao je Vučić.

Istakao je da se bori i da ne može da razgovara sa onima koji bi se lako odrekli svega što je srpsko.

Govoreći o rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, naveo je da u njoj postoje pozitivne norme na koje se Srbija poziva, ali da nešto više ima negativnih normi na koje se pozivaju Albanci.

Između ostalog, naveo je da se u toj rezoluciji SRJ optužuje za izbijanje krize, nasilja i represije u pokrajini.

Kako je naveo, Albanci su se mnogo češće nego mi pozivali na rezoluciju 1244, a onda su počeli da se pozivaju na odluku Međunarodnog suda pravde.

"Negde od 2014-2015. godine su kao po komandi, kao da im je neko rekao da ništa drugo ne rade, počeli da se pozivaju na odluku Međunarodnog suda pravde”, dodao je Vučić.

"Nedolazak dela opozicije govori više o njima"

To što deo opozicije nije došao na sednicu Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji više govori o njima, a moj posao je da budem u parlamentu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naveo da je zahvalan većini poslanika koji su bili na sednici.

Upitan da prokomentariše to što na skupštinskoj sednici nije bilo dela opozicije, Vučić je novinarima posle glasanja o izveštaju o KiM u parlamentu, rekao:

"On su imali televizore u svojim sobama kao biskope, pa da nauče nešto i o KiM. Neki od njih su gledali, neki su na dalekim putovanjima, uživaju u svetskim metropolama, lepo im je."

Kako je istakao, njegov posao je da bude u parlamentu.

"Srećan sam što nisam izašao iz sale nijednog sekunda, što sam uspeo da saslušam sve poslanike, da odgovorim i pokažem poštovanje prema svakome", rekao je Vučić.

Tako predsednik, kaže on, treba da se ponaša, govori i istupa.

"A što se njih tiče, to što nisu bili, većina poslanika je bila. Zahvalan sam tim poslanicima, oni koji nisu bili mnogo više su govorili o sebi nego o meni, o nama ili o bilo kome drugom, a ponajmanje o Srbiji", kaže Vučić.

Kako je rekao, narod će to svakako umeti da oceni na najbolji način jer je, dodaje, narod uvek najbolji sudija.

"Igramo crnim figurama, uz damu i topa manje"

Na pitanje poslanika SRS Dubravka Bojića zašto stalno igramo crnim figurama "šahovsku partiju" za KiM, Vučić je rekao da smo na to primorani i da tu partiju igramo sa damom i topom manje.

Bojić je u svom obraćanju rekao:

"Gospodine predsedniče, znam da ste dobar šahista, poslužiću se šahovskom terminologijom da vam postavim jedno pitanje. Zašto mi uvek igramo crnim figurama, zašto mi ne preduzimamo određene inicijative? Konkretno, rekli ste da ćete tek posle susreta sa Makronom izaći sa jasnim planom kontramera Prištini na uvedene takse koje su više od šest meseci na snazi."

Vučić mu je na to odgovorio da su nas naterali da da igramo crnim figurama, ali i da "damo damu".

"Primorani na to da stalno igramo crnim figurama i ne samo to, pošto vidim da poznajete šah, već su nas naterali da damo i damu, ali nam pešaka ne mrdaju napred, nego samo sa topom na H liniji, drže jednog napred i to je to. Igramo crnim figurama i imamo damu i top manje. I ne možete drugačije", objasnio je on.

"Ako mislite da mi možemo da igramo belim figurama i posle Kumanosvkog sporazuma i posle 2004. i 2008. godine i u ovakvoj konstelaciji snaga u svetu, to nije realno i nije moguće", naglasio je Vučić.

"Posle ovog napada na sever stvari više neće biti iste"

Vučić je izjavio da posle današnje akcije specijalne kosovske policije na severu KiM stvari više neće biti iste i da će Srbija imati drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i svima koji su se danas "pravili blesavi".

Vučić je u obraćanju novinarima, po završetku sednice parlamenta o KiM, rekao da sutra sigurno nećemo reći za to što se dogodilo - "puj pike ne važi".

"Biće drugačiji odnos prema albanskim pregovaračima i onima koji su se danas pravili blesavi i govorili da je u pitanju borba protiv korupcije ili se u prvom trenutku nisu ni javljali. Javili su se tek kada su shvatili da smo vrlo ozbiljni u nameri da sačuvamo svoj narod", rekao je Vučić.

Kaže da je u parlamentu predstavljen ozbiljan i iscrpan izveštaj o KiM koji je odogovorno sačinjen.

"Još jedan težak dan je za nama koji govori o namerama albanskih vlastodržaca i onih koji ih podržavaju. To što su pričali da je u pitanu borba protiv korupcije je smešno. Broj uhapšenih Srba govori dovoljno, valjda ispada da su Srbi genetski 14 puta veći kriminalci od Albanaca. To baš i nema nekog smisla, a o onome šta su ostavili u Zubinom Potoku ne treba posebno govoriti."

Dodao je da situacija nije ni malo laka, ali da ćemo našom odlučnošću i verom u sebe i ozbiljnošću cele države i hrabrošću našeg naroda na KiM još više, marljivije raditi za bezbednost Srba na KiM.

"Da budemo sposbni da grantujemo sigurnost i bezbednost našem narodu na KiM", naglasio je prersednik.

Dodao je da je zadovoljan tokom rasprave pošto je čuo raličite vrste primedbi za koje je znao da nemaju relanog osnova.

"Dobro je da je celokupna javnost mogla da se uveri u to."

Vučić je najavio da će se Srbi na KiM sutra u podne mirno okupiti u Kosovskoj Mitrovici i poručio da će Srbija uvek biti uz njih.

"Ne verujem u dogovor velikih sila o KiM"

Vučić je ocenio da bi bilo lakše ako bi se velike sile dogovorile po pitanju Kosova i Metohije, ali da sumnja da će do toga doći.

Na pitanje novinara, posle sednice parlamenta o KiM, da prokomentariše predlog Boška Obradovića da na Kosovo dođe ruska vojna misija, podsetio da je Rusija bila na Kosovu do 2003. godine.

Ukazao je da je Srbija nezavisna zemlja, da poštuje i ima najbolje odnose sa Rusijom, ali i da ima sopstvenu vojsku.

"Ako bi se dogovorile velike sile bilo bi utoliko lakše, ali sumnjam da od tog posla ima nešto", konstatovao je on.

Na kritiku poslanika Đorđa Vukadinovića zašto je primenjivao sporazume koje je potpisao Borko Stefanović, Vučić je kazao da je svašta do sada čuo, ali ne i ovako nešto.

"Bio sam srećan što su to rekli. Da je drugačiji dan, nasmejao bih se. Zamislite kada vas neko optuži što ste poštovali međunarodne ugovore koje je neko ranije potpisao?!", rekao je on.

"Sever KiM će im ostati nedosanjani san"

To što su se pripadinici NJSO (bivši ROSU) povukli sa severa KiM, gde su jutros upali i hapsili Srbe, ne treba previše da nas raduje jer će oni to ponovo pokušati, i to ne jednom, jer im je sever Kosova i Metohije nedosanjani san a tako će i ostati, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Svi ćemo se zajedno boriti za Srbiju, za interese našeg naroda na KiM. Potpuno sam siguran da ćemo mudrijom, ozbiljnijom i odgovornijom politikom stvoriti uslove da iz nemogućeg ostvarimo najviše što možemo za našu zemlju i narod, a izgubimo najmanje što moramo. To znači da će Srbija da pobedi", poručio je Vučić na kraju rasprave u parlamentu.

On je istakao da je situacija za Srbiju teška, ali da je rezultat da smo sačuvali mir, i da za sedam najtežnih godina nismo ništa izgubili.

Poslednjih sedam godina nisu za poređenje ni sa 2000-im ni sa 90-im, jer tada nije bilo nezavisnosti Kosova, ni iz ugla Albanaca, ni iz ugla Evropljana, što danas nije slučaj, istakao je predsednik Srbije.

"I u nemogućim uslovima nismo izgubili mogućnost za investicije i nastavićemo da ulažemo, nismo izgubili nijedno od ključnih prava, nijednu od poluga moći", rekao je predsednik.

Upitao je i zašto Ramuš Haradinaj, Hašim Tači i albanski mediji napadaju njega, a ne neke druge, zašto podržavaju njegove političke protivnike u Beogradu i zašto im oni više odgovaraju nego on.

To je, kako je rekao, zato što znaju ko štiti nacionalni interes Srba na KiM, kao što to znaju i Srbi na Kosmetu. Na kraju rasprave, predsednik se zahvalio poslanicima, na korektnoj, ozbiljnoj i odgovornoj diskusiji, koja je danas bila utoliko teža zbog onog što se desilo na severu KiM.

"Ali, siguran sam da razgovorom i dijalogom, a zašto da ne i otvorenim neslaganjem, možemo da se približimo zajedničkom stavu i da budemo jedinstveni, da možemo da štitimo naše interese", zaključio je predsednik Vučić.

"Nije moja krivica što drugi ne poštuju dogovor"

Briselskim sporazumom dobili smo četiri međunarodno priznata gradonačelnika na severu Kosova, a da nije njegova krivica što kosovski Albanci i Evropljani nisu poštovali dogovore i što ZSO ni do danas nije formirana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetio je da je prethodna vlast, a ne on, iz srpskih zatvora oslobodila teroriste pravosnažno osuđene za nateža krivična dela poput Aljbina Kurtija i braće Mazreku.

"Sad razumem i zašto se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači onoliko iživljavaju na meni", rekao je Vučić tokom rasprave u parlamentu i podsetio da je Samoopredeljenje, čiji je Kurti bio lider, glavni koalicioni partner vlasti u Prištini.

Vučić je odgovarajući poslaniku Djorđu Vukadinoviću rekao i da nema nikakav tajni plan za Kosovo, za razliku od prethodnih vlasti.

"Kod vas je bio tajnih planova, dok je narod mislio da se borite za Kosovo da poštujete Ustav a 2008. godine kada je proglašena nezavisnost niste ga se ni setili.... ni tekst nise napisali, bilo je samo važno da li će Tadić pobediti Koštunicu i obrnuto", kazao je Vučić.

Na Vukadinovićeve izjave da sada Rosu vršlja po severu za razliku od vremena prethodne vlasti kada je samo jednom bila u tom delu Kosova, Vučić je rekao da je taj upad ROSU iz 2011. bio najveći i da je tadašnja vlast nakon toga pristala na granice.

Poslednjih godina upadi ROSU bili su nepurodevo manji incidenti, kaže Vučić.

"Nama se to desavalo više puta ali nismo postavili granicu", kazao je on i dodao da ne veruje da neko može da optuži njega i Dačića zbog poštovanja međunarodno pravnih ugovora koji je prethodna vlast privhatila.

"Srbija je država i tako rade sve normalne države u svetu i po tome se razlikuje od drugih vidova zajadnica, prihvata obaveze i ne prekida kontutinutet kada dođe do promene vlasti", rekao je predsednik.

Komentarišući navode Vukadinovića o pobedi od 5:0 i da je 25. avgusta 2015. izjavio da kreće implementacija ZSO, a do toga nije došlo ni danas, predsednik je rekao da je tog dana bio veoma srećan te da nije njegova krivica što druga strana ne poštuje dogovor.

"U Briselu su uvek noće more od razgovora sa Albancima, jedino sam toga dana sa sastanka izašao srećan i rekao da krećemo u formianje ZSO, I kažete da sam kriv što Albanci i Evropljani nisu hteli da poštuju dogovor? Moja krivica je što sam bio lakoveran i što sam mislio da međunarodno pravni dogovori važe za sve kao i za nas?", upitao je Vučić.

Predsednik je ocenio da je Vukadović u pravu jedino kada je rekao da Kosovo brani nas.

"Tačno je to, sve što smo radili i što ćemo raditi za KiM vidi se i poštenje i čast ali se vidi i sve ono suprotno i to kod onih koji se na to najčešće pozivaju", rekao je Vučić.

"Za razliku od vas, koji ste im dali nezavisnost i ćutali kao zaliveni, pogazili Ustav, ja sam bio protiv toga i nisam dozvolio da u sporazum uđe stolica u UN", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: