"Vezivali su Srbe kao zveri, naša reakcija će biti planirana, ozbiljna i nimalo nemoćna"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio, na posebnoj sednici posvećenoj KiM, da su prilikom hapšenja, Srbe i Bošnjake "vezivali kao zveri".

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2019.

13:35

Tanjug, Zoran Žestiæ

Cilj današnjih hapšenja Srba na severu KiM da im se utera strah u kosti, jer je jedini cilj Prištine da zauzme sever, a da će reakcija Beograda biti planirana, ozbiljna i nimalo nemoćna, istakao je Vučić.

Kako je rekao, prilikom hapšenja, Srbe i Bošnjake su „vezivali kao zveri", dok su Albanci, koji su uhapšeni, dobili poziv da se jave u stanicu. „To je slika i prilika onih koji su nam se postavljali i kao posrednici u razgovorima. Nikakvu odgovornost ne osećam zato što EU nije želela da sprovede u delo ono za šta je bila garant", rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

"Da vi znate kako su 'gluvi telefoni' kada nešto treba da se učini za Srbe. Kada mi zadržimo na granici nekog od srpskih 'slugu' na 15 minuta, pa 50 njih zove istog sekunda. Evo, odmah da ih obavestim, pošto mnogi od njih, birokrata raznih, neće imati priliku da me čuju telefonom - menjam telefon i biće isključen za njih u svakom od sličnih slučajeva", rekao je Vučić.

Podsetio je da je na hapšenje već upozorio, jer je imao obaveštajne informacije i izašao javno sa njima u pokušaju da zaštiti ljude i pozvao predstavnike EU i međunarodne zajednice da reaguju, da se to ne desi.

„Namerno nisu to uradili, namerno su čekali, jer mi ovde govorimo o kompromisu i o miru, ne bi li pokušali da izazovu našu ishitrenu i nervoznu reakciju. A naša reakcija će biti planirana, ozbiljna i odgovorna i nimalo nemoćna“, istakao je predsednik.

Nalazimo se, kaže, u veoma teškoj poziciji, sa malo naše krivice danas, ali sa delom naše krivice u prošlosti, ali i to da danas ima mnogo više krivice onih koji su mislili da bacanjem Srbije na kolena mogu da ispune svoje geopolitičke interese i misle da su u tome potpuno uspeli.

Poručio je da je 25 ljudi uhapšeno ne zbog kriminala i korupcije, već da bi se uterao strah u kosti, jer je jedini cilj i želja Prištine da zauzme sever Kosova.

Predsednik se zahvalio srpskom narodu, pre svega u Zubinom Potoku, koji se, kaže, goloruk suprotstavio do zuba naoružanim specijalcima. Dodao je da će se o tome govoriti u Srbiji i da to neće ostati nezbeleženo.

"I ne moraju da brinu, jer kao što sam već i rekao, čuvaćemo mir i stabilnost, a budu li nas primorali da zaštitimo Srbe - sve što imam da kažem za razliku od prethodnih decenija, Srbija će pobediti", zaključio je Vučić. U današnjoj akciji na severu Kosova i Metohije NJSO (bivša ROSU) je uhapsila 28 lica, od toga 19 policajaca i devet građana, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je u skupštinskoj raspravi rekao da je od tih 19 policajaca 11 Srba, sedam Albanaca i jedan Bošnjak.

Od toga, navodi, 12 je sa severa, sedam sa juga, a svih devet građana su Srbi iz Zubinog Potoka, obični građani koji su im se suprotstavili kod mesta Varage.

"Neka mi kažu samo ovi iz međunarodne zajednice kako je to dva ili tri meseca palanirana akcija protiv kriminala i korupcije. Šta sad možete da im kažete? Osmehnete se i kažete 'da, da, u pravu ste' i 'čestitam vam na vladavini prava za koju se zalažete' pošto će da dođe neki strucncjak da me pita 'predsedniče, zašto ste na granici zadržali nekoga 17 minuta, a za ovo će da nam kažu da je izvanredna akcija u borbi za pravnu državu i vladavinu prava", rekao je Vučić.

To je, dodao je, situacija sa kojom moramo da se suočimo i moramo da se borimo za najbolje ineterese našeg naroda.

"Zato ćemo da se borimo i od toga nećemo da odustajemo nikada", kaže Vucić.

"Nema alternative pregovorima"

Bolje je 1.000 dana pregovarati, nego jedan dan ratovati, izjavio je u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u odgovor na pitanja poslanika koji je smisao pregovora, te zapitao da li uopšte imamo alternativu pregovorima.

"Moje pitanje je - šta je alternativa, ako nemamo pregovore, šta radimo onda? Pa je' l mislite da je neko želeo da se povuče", poručio je Vučić.

Kako je rekao, sa bilo kim da se ratuje, stvari moraju da se završe pregovorima i razgovorima.

Predsednik je naglasio da je pregovaranje suština posla predstavnika države, a sve kako ne bi došlo do sukoba.

"Mnogi koji su se zaklinjali u to da je Kosovo srce Srbije doprineli su tome da Kosovo u dobrom svom delu i de fakto ne bude pod kontrolom Srbije", naveo je Vučić.

Apelovao je na obične ljude da razumeju, pošto smo u izbornoj godini, da je politika veština mogućeg, a ne nemogućeg i ponovio da neće obećavati građanima stvari koje su nemoguće.

"Prebacuje nam se da želimo da predamo Kosovo. Pa, to se desilo za vreme njihove vlasti, 2008. godine i kada smo poraženi 1999. od velike NATO sile. Zar mislite da može posle toga da se ne plati cena, a evidentno je bilo da smo izgubili u tom sukobu? Kako mislite da je moguće da sve ostane isto i da se ništa nije promenilo?", zapitao je Vučić.

Podseća da je on prvi uveo obeležavanje godišnjice NATO agresije i nazivanje toga agresijom umesto NATO bombardovanjem i NATO kampanjom.

"Molim vas za malo više relanosti. Neće prestati ni na Srbiju niti na Republiku Srpsku. Izbor je samo da li da se borimo ili da odustanemo od svega", rekao je Vučić na šta mu je lider radikala Vojislav Ssešelj dobacio da treba da izaberemo odustajanje od EU.

Vučić je na to zapitao, ako pričamo bez emocija, da li stvarno neko misli da je odustajanje Srbije od EU moguće i da li neko misli da bi imali kao zemlja 3,5 milijardi evra stranih investicija godišnje da nismo na evropskom putu.

Dodao je da mu nisu uvek prijatni razgovori sa predstavnicima EU zbog njihovog licemerja po pitanju KiM, ali da je za Srbiju važan evropski put ako hoćemo da imamo jaču ekonomiju.

Kazao je da dva velika njihova investitora 2017. nisu namerno htela učestvuju u kupovini naših obaveznica i da smo jedva izbegli krizu, samo zahvaljujući stabilnosti srpskih finansija.

Predsednik je istakao da moramo da budemo racionalni i da građani treba da razumeju da Srbija ide po tankoj žici i da je to možda jedini način da opstane kao zemlja. I AP o napetom stanju: Trupe Srbije u pripravnosti nakon "upada" na severu Kosova

Ružić: Jasna reakcija na govor Vučića u Skupštini VIDEO

Oglasio se KFOR: Ne mešamo se

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost; Mediji: Primećeno pokretanje Vojske Srbije

"Srbija ne sme dozvoliti da bude isprovocirana"

Akcija ROSU s dugim cevima na severu Kosova: Uhapšeno 13 Srba VIDEO

Haradinaj o akciji ROSU: Građani da budu mirni, hapse se kriminalci

Funkcioneri SL napustili Beograd, hitno krenuli ka Kosovskoj Mitrovici

Đurić: Do zuba naoružani specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe kod Zubinog potoka

RTS: Građani severne K. Mitrovice zbog upada ROSU izašli na ulice VIDEO

Vojska Srbije i MUP stavljeni u stanje pune pripravnosti zbog upada ROSU

Vučić traži od zapada: Obuzdajte Prištinu, Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje

Nastavlja se sednica o Kosovu, biće i Vučić

"U poslednjem trenutku smo izvukli živu glavu, ROSU su pucali na ljude" VIDEO

Svetski mediji o dešavanjima na severu KiM: Priština podigla tenzije, gnev Srba

Šta kaže Rusija?

Šta su specijalne jedinice NjSO koje je Vučić pomenuo VIDEO

"Neće biti granice na Kopaoniku, zaštitićemo narod"

Vučić o reakciji Srbije: Podignuta borbena gotovost, promisliću, ako se nastavi "pobedićemo"

Kosovska policija: Hapšenja nemaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: