Zašto je Rus pretučen i uhapšen na KiM? VIDEO

Misija UN na Kosovu saopštila je da se ruski državljanin, kojeg su privele kosovske specijalne policijske snag tokom jutrošnje operacije, nalazi u bolnici.

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2019.

13:45

Zašto je Rus pretučen i uhapšen na KiM? VIDEO
Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

"Ruski državaljnin se nalazi u bolnici i ima povrede", saopštio je Unmik za rusku agenciju Tas.

Ruska agencija RIA prenosi i izveštaje prištinskih medija da se on nalazi u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, kao i da su ga predstavnici Unmika posetili.

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas u Skupštini Srbije da postoje informacije da je pretučen i priveden i jedan ruski državljanin na KiM Mihail Krasnoščenko, radnik UNMIK administracije.

Srpske vlasti su o tome upoznale nadležne organe ruskih državnig vlasti, dodao je predsednik.

"Pretukli su ga i priveli, ako je informacija pouzdana, najverovatnije da bi se dodvorili onima koji su celu akciju odobrili", rekao je Vučić.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je "nečuvenim aktom" i "manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca" hapšenje ruskog diplomate Mihaila Krasnoščekova na severu KiM i zatražila od rukovodstva Unmika da preduzme korake za njegovo oslobađanje, prenosi TAS S.

"Pritvor je izvršen uprkos tome što ruski državljanin poseduje diplomatski imunitet kao zvaničnik UN. Mi posmatramo ovaj nečuveni akt kao još jednu manifestaciju provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca", rekla je Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija zahteva da rukovodstvo Unmika obezbedi iscrpne informacije u vezi sa "nelegalnim hapšenjem" Krasnoščekova i učini sve što je u njegovoj moći da se on hitno oslobodi.

Zaharova je prethodno rekla da zvanična Moskva smatra da upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine na severu KiM i privođenje Srba predstavlja novu provokaciju Prištine, s ciljem da se zastraši i protera nealbansko stanovništvo i da se silom uspostavi kontrola nad tom oblašću.

Ona je rekla da Moskva, u ovako odgovornom trenutku, poziva međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovkse radikalne snage i spreče dalje širenje konflikta sa nepredvidljivim posedicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: