Svetski mediji o dešavanjima na severu KiM: Priština podigla tenzije, gnev Srba

Svetske agencije prenose vesti sa severa Kosova, gde je u toku akcija specijalnih snaga kosovske policije ROSU.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.05.2019.

10:00

Svetski mediji o dešavanjima na severu KiM: Priština podigla tenzije, gnev Srba
Foto: Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Italijanska agencija Ansa prenela da su rano jutros na severu Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, specijalne policijske jedinice ROSU uhapsile 13 srpskih pripadnika kosovske policije, što je, kaže italijanska agencija, podiglo međuetničke tenzije

Ruska agencija Tass navodi da je akcija "izazvala gnev kosovskih Srba".

Ansa prenosi navode srpskih medija da su se u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, najvećeg grada na severu Kosova, oglasile sirene.

Agencija navodi da jutros nisu bili poznati motivi hapšenja, koja su se dogodila na terotoriji četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i podseća se da je srpski predsednik Vučić prethodnih dana objavio da se sprema akcija policije na štetu Srba i da je zatražio od međunarodnih predstavnika i zapadnih zemalja da intervenišu kod vlasti u Prištini kako bi ih ubedili da obustave neprijateljske akcije protiv srpskog stanovništva.

Tass prenosi da su oružane snage Srbije, po naredbi predsednika Vučića, stavljene u stanje pune pripravnosti zbog situacije na severu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ruska agencija prenosi da su albanske specijalne snage pritivorile srpske policajce i civile.

AP ističe da je Srbija naredila svojim trupama da budu u punoj pripravnosti nakon izveštaja da je kosovska policija ušla u Srbima naseljene regione Kosova. Navodi se da je zvaničnik srpske vlade Marko Đurić kazao da je akcija kosovske policije osmišljena zbog zastrašivanja i proterivanja Srba sa Kosova i predstavlja "ne samo pretnju stabilnosti, već i najdirektniju pretnju mira".

Rojters izveštava da je Srbija naredila svojim bezbednosnim snagama da budu u punoj pripravnosti nakon što je kosovska policija izvela operaciju protiv krijumčarenja u severnom regionu naseljenom većinom Srbima. Navodi se da je potez Beograda usledio zbog porasta napetosti u četiri Srbima naseljene opštine na severu Kosova, koji su i dalje velikoj meri van kontrole Prištine i odane su Srbiji.

Rojters navodi da je srpski predsednik Vučić juče rekao da je Beograd izgubio kontrolu nad Kosovom, ali i upozorio da će Srbija reagovati ukoliko Kosovo napadne tamošnje Srbe.

Navodi se da su u operaciji kosovske policije uhapšene desetine policajaca, uključujući etničke Srbe, optužene za krijumčarenje robe na Kosovo i da je policija naišla na "oružani otpor" pri čemu je jedan policajac ranjen. Rojters prenosi, pozivajući se na srpske medije, da su tokom policijske akcije ranjena dvojica Srba. Pročitajte još:

Ružić: Jasna reakcija na govor Vučića u Skupštini VIDEO

Oglasio se KFOR: Ne mešamo se

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost; Mediji: Primećeno pokretanje Vojske Srbije

Probijena barikada u selu Zupče, pucnjava i dalje traje, ranjeno dvoje Srba

"Srbija ne sme dozvoliti da bude isprovocirana"

Akcija ROSU s dugim cevima na severu Kosova: Uhapšeno 13 Srba VIDEO

Haradinaj o akciji ROSU: Građani da budu mirni, hapse se kriminalci

Funkcioneri SL napustili Beograd, hitno krenuli ka Kosovskoj Mitrovici

Đurić: Do zuba naoružani specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe kod Zubinog potoka

RTS: Građani severne K. Mitrovice zbog upada ROSU izašli na ulice VIDEO

Vojska Srbije i MUP stavljeni u stanje pune pripravnosti zbog upada ROSU

Vučić traži od zapada: Obuzdajte Prištinu, Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje

Nastavlja se sednica o Kosovu, biće i Vučić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: