Oglasio se KFOR: Ne mešamo se

KFOR: Akcija Kosovske policije vrši se po nalogu Tužailaštva u Prištini na celom Kosovu, u okviru borbe protiv kriminala.

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2019.

09:48

Oglasio se KFOR: Ne mešamo se
Screenshot/TV Prva

"Operacija Kosovske policije odvija se po nalogu Tužilaštva na celom Kosovu, ne samo na severu, i nije uperena protiv Srba, već protiv osoba optuženih za korupciju i kriminal", rekao je za Tanjug portparol komande KFOR Vinčenco Graso.

"Mi za sada pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima u Prištini, ali otvorene su nam i komunikacije sa Srbijom", kaže Graso.

Prema njegovim rečima, u pitanju je policijska akcija kakve su se dešavale i u prošlosti, tako da KFOR "samo prati situaciju".

On je prokomentarisao i stav srpskih zvaničnika da KFOR treba da učini nešto po pitanju akcije kosovskih specijalaca. "O tome je i ranije diskutovano, mi se ne mešamo u akcije policije, dok nam ne zatraže da intervenišemo", rekao je Graso.

A šta kaže komandant KFOR-a

Komandant KFOR-a italijanski general Lorenco D'Adari je zbog ”političke osetljivosti trenutka” pozvao sve strane na KiM da mirno i odgovorno rešavaju sporove, bez ikakve upotrebe sile ili nasilja.

"Ljudi treba da ostanu mirni, nemaju čega da se plaše", stoji u zvaničnom saopštenju KFOR-a, prosleđenom Tanjugu.

Povodom situacije na Severu KiM, KFOR saopštava da Kosovska policija sprovodi policijsku operaciju "širom Kosova", na osnovu naloga za hapšenje koje je izdao Sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji.

"KFOR potvrđuje da je ovo samo policijska operacija i da Kosovske snage bezbednosti ili bilo koje druge vojne snage nisu raspoređene na severu Kosova", stoji u saopštenju koje je KFOR prosledio Tanjugu.

KFOR ponavlja da nastavlja da nadgleda situaciju i da je spreman da interveniše, ukoliko se to zahteva, kao treći u liniji odgovornosti, kako bi garantovao sigurnost za sve zajednice u skladu sa svojim mandatom prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još i:

I AP o napetom stanju: Trupe Srbije u pripravnosti nakon "upada" na severu Kosova

Ružić: Jasna reakcija na govor Vučića u Skupštini VIDEO

Hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost; Mediji: Primećeno pokretanje Vojske Srbije

Probijena barikada u selu Zupče, pucnjava i dalje traje, ranjeno dvoje Srba

"Srbija ne sme dozvoliti da bude isprovocirana"

Akcija ROSU s dugim cevima na severu Kosova: Uhapšeno 13 Srba VIDEO

Haradinaj o akciji ROSU: Građani da budu mirni, hapse se kriminalci

Funkcioneri SL napustili Beograd, hitno krenuli ka Kosovskoj Mitrovici

Đurić: Do zuba naoružani specijalci u ovom trenutku napadaju Srbe kod Zubinog potoka

RTS: Građani severne K. Mitrovice zbog upada ROSU izašli na ulice VIDEO

Vojska Srbije i MUP stavljeni u stanje pune pripravnosti zbog upada ROSU

Vučić traži od zapada: Obuzdajte Prištinu, Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje

Nastavlja se sednica o Kosovu, biće i Vučić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: