186. pokušaj obaranja vlade. Ako padne, biće to istorija, a baš tako se predviđa

Zahtevi za izglasavanje nepoverenja vladi Austrije, koji će danas biti podneti, najoštrije su sredstvo kontrole vlasti, ali do sada nisu bili uspešni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.05.2019.

10:48

186. pokušaj obaranja vlade. Ako padne, biće to istorija, a baš tako se predviđa
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Gruber

Ako bi današnji 186. pokušaj obaranja vlade uspeo ući će u istoriju. A baš takav scenario se predviđa.

U posleratnoj istoriji Austrije podneto je 185 zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, ali do sada nije bilo potrebne većine za njihovo usvajanje.

Ovaj put situacija mogla bi biti drugačija jer opoziciona Socijaldemokratska partija (SPO) za njen zahtev ima podršku doskorašnje članice vladajuće koallicije, Slobodarske stranke (FPO), i liste "Ject“, s kojima ima većinu u parlamentu.

Ranijih godina su, iako su raspisivaani prevremeni izbori i raskidane koalicije, dotadašnje vladajuće partije jedinstveno odbijale zahteve za izglasavanje nepoverenja vladi.

Na današnjoj vanrednoj sednici parlamenta biće podrneta dva zahteva. Jedan SPO koji predvidja nepoverenje celoj vladi Sebastijana Kurca, a drugi liste "Ject“, koja traži samo smenu kancelara, ne i cele prelazne vlade.

Prema poslovniku skupštine, raspravljaće se najpre o zahtevu koji se tiče cele vlade. Za nepoverenje vladi dovoljna je jednostavna većina u parlamentu, medjutim, uz uslov da je više od polovine poslanika prisustvovalo sednici u plenarnoj sali.

Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi ne mora biti obrazloženo.

Ako parlament izglasa nepoverenje vladi, predsednik Austrije Aleksander van der Belen mora dati nalog jednoj ličnosti, koji mora biti državljanin Austrije i punoletan, da formira novu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: