Tači: Može biti posledica

Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se s potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom, kao i s delegacijom Senata i američkog Kongresa.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.05.2019.

14:03

Tači: Može biti posledica
Foro: EPA-EFE/ Valdrin Xhemaj

Tači se zahvalio potpredsedniku Vilsonu za kontinuirani doprinos Atlantskog saveta Kosovu u jačanju sigurnosnih struktura.

"Na 20. godišnjicu oslobođenja Kosova, narod i država Kosova su večno zahvalni SAD za odlučujuću ulogu u slobodi i nezavisnosti Kosova", rekao je on.

Tači i američka delegacija su razgovarali o procesu tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga i članstvu Kosova, u Partnerstvo za mir, a zatim i u NATO.

Na sastanku je razgovarano o dijalogu Beograd - Priština i postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

"Nedostatak sporazuma između Beograda i Prištine može imati posledice na sigurnost i stabilnost u regionu i otvoriti put antievropskim elementima", rekao je Tači.

Potpredsednik Dejmon Vilson potvrdio je posvećenost Atlantskog saveta očuvanju mira na Kosovu.

Tači je rekao da će zajedno sa SAD nastaviti da se maksimalno angažuju za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i regionu.

Kako bi se došlo do konačnog i sveobuhvatnog rešenja u dijalogu između Beograda i Prištine potrebni su veliki kompromisi, rekao je u intervjuu za prištinski list Koha ditore izvršni podpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Vilson, koji je trenutno u poseti Kosovu sa cljem obnavljanja amerčkog angažmana na Balkanu, naveo je da ni Brisel, ni Vašington ne bi trebalo da nameću rešenje problema.

Prištinski list navodi da je Vilson nedavno predložio novu strategiju koju SAD treba da primene na Balkanu, kako bi se izbegao ruski uticaj, i promovisale reforme koje omogućavaju integraciju u evroatlantske strukture.

"Najveći izazov sa kojim se suočava Zapadni Balkan je unutrašnji", objasnio je Vilson, i istakao da se region suočava sa velikom pretnjom od Rusije, koja želi da poremeti napredak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: