"Severna Koreja ispalila je neko sitno oružije koje uznemirava moje ljude, ali ne mene"

Predsednik SAD Donald Tramp je u Japanu potcenio testiranja raketa sa kratkim dometom u Severnoj Koreji komentarišući da za njega to ne predstavlja brigu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SHAWN THEW
EPA-EFE/SHAWN THEW

To je stav suprotan onome koji je o istoj temi izneo njegov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Tvitovi objavljeni tokom njegovog boravka u Japanu sigurno će uznemiriti lidere ovog američkog saveznika, koji je, za razliku od SAD, ugrožen oružijem kratkog dometa azijskog suseda.

"Severna Koreja ispalila je neko sitno oružije koje uznemirava moje ljude i ostale, ali ne mene", tvitovao je Tramp, misleći između ostalog na savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je juče rekao novinarima da je testiranjima u Severnoj Koreji ovog meseca prekršena Rezolucija Saveta bezbednosti UN te da je time prekinuta pauza lansiranja koja traje od 2017.

Tramp i drugi zvaničnici administracije pokušali su da umanje značaj testiranja, insistirajući da se ne krši sporazum koji je on postigao sa severnokorejskim predsednikom Kim Džong Unom.

"Moratorijum za lansiranje je bio fokusiran na interkontinentalne raketne sisteme, one koji prete Sjedinjenim Državama", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo u nedavnom televizijskom intervjuu, što je izazvalo uzbunu u Japanu, gde rakete kratkog dometa predstavljaju ozbiljnu pretnju zbog blizine Severnoj Koreji.

Za razliku od nekoliko drugih lidera u regionu, japanski premijer Šinzo Abe se još uvek nije sastao sa Kimom, oslanjajući se na SAD kao posrednika i zastupnika u Severnoj Koreji.

Tramp je takođe rekao da ima poverenje da će predsednik Kim održati obećanje kao i da su ga nasmejale Kimove kritike na račun Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika koji će biti u trci za predsednika SAD 2020.

Severna Koreja je prošle nedelje nazvala Bajdena "budalom niskog koeficijenta inteligencije" i "imbecilom lišenim elementarnog kvaliteta kao ljudsko biće" nakon što je Bajden optužio Trumpa da udovoljava za "diktatorima i tiranima" kao što su Kim i ruski predsednik Vladimir Putin.

strana 1 od 417 idi na stranu