Godišnjica krvoprolića na Trgu Tjenanmen: "Podrži slobodu, suprotstavi se zlim zakonima"

Više od 2.000 ljudi obeležilo je danas u Hongkongu 30. godišnjicu prodemokratskog protesta na pekinškom Trgu Tjenanmen koji je okončan krvoprolićem.

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2019.

16:50

Godišnjica krvoprolića na Trgu Tjenanmen:
Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Na ulice Hongkonga, poluautonomne kineske teritorije, demonstranti su izašli noseći žute kišobrane sa natpisom "Podrži slobodu, suprotstavi se zlim zakonima".

Neki su nosili crni kovčeg, a drugi su nosili brojeve šest i četiri, u znak sećanja na 4. jun 1989. kada su kineske komunističke vlasti naredile vojsci da uguši demonstracije na Trgu Tjenanmen predvođene studentima.

U obračunu s nenaoružanim demonstrantima u noći 3. na 4. jun 1989. ubijene su stotine, ako ne i hiljade prisutnih građana.

Skupovi u znak sećanja na taj događaj strogo su zabranjeni u ostatku Kine, a oni koji pokušaju da podignu svest o tome često se suočavaju s kaznama.

Međutim, u Hongkongu se svake godine odaje počast stradalima i duhu protesta na Tjenanmenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: