Izbor "nove Mogerini" globalistički ili populistički - za Srbiju nema neke velike razlike VIDEO

Skoro 400 miliona građana EU bira između dve frakcije – aktuelnog establišmenta globalista i sve popularnijih populista i desničara.

Izvor: B92, prva
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Fredex
Ilustracija: Depositphotos/Fredex

Mnogi aktuelne izbore vide i kao referendum o budućnosti Evropske unije. Značajan deo svetske javnosti predviđa dobar rezultat desnice, što će se preliti i na evropske institucije.

Međutim, izbor 751 evropskog poslanika mogao bi da utiče i na zemlje koje još uvek nisu članice EU.

Kada se bude formirao Evropski parlament, jedan od prvih zadataka novih poslanika biće izbor novog predsednika Evropske komisije, što je značajno i za Srbiju.

Srbiju interesuje pravac kojim će krenuti Evropski parlament najviše zbog pitanja rešavanja kosovskog problema i pitanja briselskog dijaloga

Ipak, bilo da je izbor neke "nove Mogerini", "novog Junkera ili Tuska" populistički ili globalistički, za Srbiju to neće predstavljati neku preveliku razliku, kaže za TV Prva predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja.

"Da li je nama više u interesu da pobede stranke establišmenta ili populisti? Razlika je mala. Setite se Makronove izjave 'ne primamo dok ne resetujemo EU'. Niti jednima niti drugima u fokusu, kao što su to, recimo, bile socijalističke zemlje 2004. godine. Proširenje je tada bilo prioritet. Na žalost, danas situacija nije takva", objašnjava Crnobrnja.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 19 idi na stranu