"Učlanjenjem Severne Makedonije u NATO dopuniće se praznina u regionu"

Vašington -- Američki senator Džejms Riš smatra da će ulaskom Severne Makedonije u NATO biti popunjena velika praznina koja je prethodno postojala u toj zemlji i na Balkanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin
Ilustracija: Depositphotos/VadimVasenin

Predsedavajući Komisijom Senata za spoljne poslove SAD senator Riš smatra i da će ta država biti snažno dopunjenje NATO snaga u regionu, prenosi portal a1on.

Riš je u intervjuu za Glas Amerike istakao da očekuje da će američki Senat u junu ratifikovati Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO, dodavši da očekuje veliku podršku u procesu ratifikacije odnosno 98 od ukupno 100 senatora da glasaju "za".

"Za oko dve nedelje Komisija će imati saslušanje o Protokolu. Nakon toga treba da se ide na glasanje pred celim Senatom. I verovatno je da će se to dogoditi u junu. Pažljivi optimisti smo da ćemo to uraditi tada“, rekao je Riš.

On smatra da će poseban doprinos od učlanjenja Severne Makedonije u NATO biti poligon za vežbanje (Krivolak) koji, prema njegovim rečima, će biti veome češće korišćen nakon ulaska te države u NATO.

Komentarišući uticaj prijema Severne Makedonije u NATO na ekonomska kretanja u toj zemlji, on kaže da je “prirodno i normalno da vidimo ekonomske aktivnosti koje će uslediti nakon pristupanja, te da niko neće biti iznenađen ekonomskim razvojem“.

Riš smatra da je prošlogodišnji referendum bio jasan indikator da makedonski narod ne želi mešanje Rusije u toj državi, dodavši da će pristupanje NATO-u označiti kraj "malignom" (ruskom) uticaju.

"Verujem da većina ljudi želi da se suprotstavi ruskoj agresiji i da budu pod zaštitom najsnažnije vojne alijanse koja je ikada bila kreirana u svetskoj istoriji. Da sam ja živeo u tom regionu, ja bih želeo da budem deo NATO koji će garantovati bezbednost moje zemlje“, zaključio je Riš.

strana 1 od 133 idi na stranu