Obeležena 24. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji; Komšić: Srbija mora da isporuči Đukića

Danas je u Tuzli obeležena 24. godišnjica od masakra civila na Tuzlanskoj kapiji, kada je život izgubila 71 mlada osoba.

Izvor: B92, klix.ba
Podeli

Tim povodom, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije je zajedno sa kolegama iz BiH prošetala Tuzlom i odala počast žrtvama zločina na Kapiji.

Mladi iz Srbije u Tuzli poručuju da je taj gest solidarnosti zalog za budućnost regiona u miru i da od toga neće odustati uprkos promociji ratnih zločinaca.

Mladi su u šetnji Tuzlom nosili transparent: "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo".

Komšić: Vlasti u Srbiji moraju da isporuče Đukića

Foto: EPA/FEHIM DEMIR
Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Povodom još jedne godišnjice masakra na Kapiji u Tuzli i stradanja 71 mlade osobe od granate ispaljene s položaja Vojske Republike Srpske, s planine Ozren, oglasio se i član Predsedništva BiH Željko Komšić koji je naglasio da Srbija mora da izruči Novaka Đukića, koji je odgovoran za ovaj masakr.

"Kada govorimo o Tuzlanskoj kapiji, poražavajuće je za međunarodnu pravdu i civilizaciju da još uvek, iako je osuđen, Novak Đukić, nalogodavac ovog nedela, slobodno šeta Srbijom. Srbija ne poštuje protokol potpisan sa Ministarstvom pravde BiH, a koji nalaže isporučivanje osuđenika. Da bi pravda bila zadovoljena, krajnje je vreme da se sporazum o izručenju, konkretno u ovom slučaju, sprovede. Očekujem da evropske i međunarodne institucije to jasno stave do znanja vlastima u Srbiji", istakao je Komšić.

Masakr na Tuzlanskoj kapiji počinjen je nad bošnjačkim civilima u Tuzli 25. maja 1995. godine.

Granata je tada ubila 71 osobu, a 240 ranila.

Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donela je Odluku o proglašenju 25. maja Danom žalosti za područje ovog kantona. Na ovaj dan sve institucije i organi na području Tuzlanskog kantona ističu zastave na pola koplja, a sve medijske kuće i organizatori kulturno-umetničkih i sportskih manifestacija obavezne su da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti.

Region

strana 1 od 133 idi na stranu