U Hrvatskoj šetaju "za život" uz ustaške pozdrave i Tompsonove pesme

Zagreb -- Širom Hrvatske održava se Hod za život, čiji učesnici traže otežavanje ili zabranu pobačaja, a u Zagrebu okupljeni slušaju pesme proustaškog pevača Tompsona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Christian Bruna
Foto: EPA-EFE/Christian Bruna

Jedan muškarac nosi majicu Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS-a) na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Pred povorku Hoda za život, u kojoj učestvuju pripadnici Katoličke crkve, uključujući časne sestre, selo je nekoliko aktivistkinja za pravo na pobačaj, noseći majice s mrljama koje podsećaju na krv.

Policija je aktivistkinje prvo upozorila da se sklone, a potom je počela da ih fizički sklanja sa ulice.

"Mi našim krvavim spavaćicama pokazujemo šta bi se dogodilo da se pobačaj zabrani. Ni država ni crkva ne mogu nam narediti da rađamo", poručile su aktivistkinje.

S druge strane, učesnici Hoda za život vređali su aktivistkinje, a na pitanje zašto to rade, jedan od njih je odgovorio: "Ja sam petoro dece napravio, a ti ni jedno".

Medu okupljenima na zagrebačkom Zrinjevcu je i nekoliko muzičara s gitarama koji pevaju, između ostalih, pesme Marka Perkovića Tompsona.

Već na samom početku, kako navodi hrvatski portal Index, uočen je muškarac u majici HOS-a, na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Učesnici Hoda za život okupljaju se na splitskoj Rivi.

U Zadru su, uoči Hoda za život, osvanule protestne čitulje s natpisom: "Večna uspomena i sećanje na sve ŽENE preminule zbog lekarskog priziva savesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uslovima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 133 idi na stranu