"Naše viđenje statusa Kosova i Metohije je poznato"

Stranka Slobode i pravde predstavila je predlog Deklaracije o pomirenju srpskog i albanskog naroda koji predviđa put rešavanja životnih problema ljudi.

Izvor: Beta

Subota, 25.05.2019.

17:13

Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Statusno pitanje je ostavljeno po strani jer ga u ovom trenutku nije moguće rešiti zbog sasvim suprotnih pozicija.

"Ovo je efektna mešavina poziva na pomirenje, promovisanje dobrih stvari iz zajedničke prošlosti i uklanjanje prepreka koje odnose opterećuju", rekao je potpredsednik SSP Borko Stefanović, nekadašnji šef pregovarčkog tima sa Prištinom, na konferenciji za novinare, navodeći da dve "otuđene oligarhije" u Beogradu i Prištini ne mogu da dovedu po pomirenja.

On je rekao da ponuđeni dokument predstavlja "jasan pravac kretanja dva naroda koji ne žele da budu zarobljeni u rovovima mržnje i neprekidnim raspavama čije viđenje stratusa je ispravno".

"Naše viđenje statusa Kosova i Metohije je poznato, mi ne želimo da ga u ovom dokumentu isturamo kao bilo kakav element koji će odbiti suprotnu stranu kao što smo svesni njihovog viđenja statusa Kosova i Metohije", rekao je Stefanović.

On je napomenuo da je ponuđeni dokument predlog i "stavljen je na neku vrstu javne raspave ", tako da će biti usvojene sve reakcije koje mogu da pomognu.

Predsednik SSP Dragan Đilas je istakao da se problemi života ljudi mogu rešiti "zajedno, ako smo spremni, otvoreni, hoćemo da sarađujemo, naravno uz pomoć međunarodne zajednice", kao i da režimi u Beogradu i Prištini koriste kosovski problem za "unutrašnje političke svrhe".

"Ovo će biti politika stranke koju predvodim kada budemo vlast, na ovome ćemo insistirati kao početnom papiru za dalji razgovor", rekao je Đilas o Deklaraciji, navodeći da "život ne čeka na političare" tako da se što pre moraju rešavati problemi koji opterećuju život ljudi, kao što je, na primer, sloboda kretanja".

U Deklaraciji se navodi i da sadašnji politički i istorijski momenat iziskuje strpljivo i dugoročno rešavanje, a nikako brza rešenja koja prete da izazovu sukobe na Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: