Zelenski i Merkelova o Donbasu: Dogovoreni prvi koraci

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom su razgovoru pretresli situaciju u Donbasu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO
Foto: EPA-EFE/STEPAN FRANKO

Zelenski je rekao da se zalaže za povratak mira u region, saopšteno je iz pres-službe ukrajinskog predsednika.

"Predsednik i nemačka kancelarka su razgovarali o prvim merama u kontekstu podrške aktivnom političkom dijalogu na visokom nivou. Poseban naglasak stavljen je na razvoj događaja na privremeno okupiranim područjima u Donbasu", navodi se u saopštenju, a preneo je Tas.

Zelenski i Merkelova potvrdili su obostrani interes za udvostručavanje napora za povratak mira u region Donbasa, posebno u okviru Normandijske grupe.

"Dogovoreni su prvi zajednički koraci u tom pravcu", navodi se u saopštenju pres-službe ukrajinskog predsednika.

U tom smislu iz kabineta predsednika najavljeno je da Zelenski planira telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u bliskoj budućnosti.

U utorak je iz Kremlja saopšteno da je ruski predsednik Vladimir Putin razmotrio situaciju u Ukrajini tokom telefonskog razgovora sa liderima Francuske i Nemačke, u kontekstu promene ukrajinske administracije.

"Ruski predsednik je još jednom podsetio na prioritet stupanja na snagu zakona o posebnom statusu regiona Donjecke i Luganske oblasti, koji ima trajni karakter, kao i sprovođenja amnestije, povlačenja snaga i sredstava na prethodno dogovorena područja na kontakt-liniji strana i koraka za uspostavljanje direktnog dijaloga Kijeva sa Donjeckom i Luganskom", saopšteno je iz pres-službe Kremlja.

Moskva nije protiv samita u "normandijskom formatu", ali nije pristalica sastanka radi sastanka, potvrdio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Normandijska grupa, koja obuhvata Nemačku, Francusku, Rusiju i Ukrajinu, treba da prati sprovođenje mirovnih sporazuma iz Minska, koje su te četiri zemlje potpisale u februaru 2015. godine.

strana 1 od 417 idi na stranu