Ko stupi u homoseksualne odnose u ovoj zemlji - ide u zatvor

Visoki sud u Keniji potvrdio je danas zakon kojim se zabranjuju istopolni odnosi, a oni koji u takve odnose stupaju kažnjavaće se sa 14 godina zatvora.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

17:59

Ko stupi u homoseksualne odnose u ovoj zemlji - ide u zatvor
Ilustracija: depositphotos/patchamol

Viši sud je odbio da dekriminalizuje homoseksualnost, a sudija Roslin Aburil u prepunoj sudnici u Najrobiju saopštila je jednoglasnu odluku tročlanog sudskog veća i rekla da se ovim odbacuje peticija kojom je traženo da se zakon ospori i da veće smatra da zakon nije neustavan, prenosi Rojters.

Aburili je rekla da Ustav i dalje zabranjuje istopolne brakove, a bi dopuštanje istopolnih odnosa "otvorilo vrata istopolnim zajednicama".

Podnosioci peticije za dekriminalizaciju istopolnih brakova tvrde da sporni zakon krši Ustav Kenije iz 2010. godine kojim se garantuje jednakost, dostojanstvo i privatnost svih građana.

"Žalićemo se. Očekujemo da će Apelacioni sud poništiti ovu pogrešnu odluku koja je po našem mišljenju veoma pristrasna", rekao je Erik Gitari, jedan od podnosilaca peticije.

Sudije, koje su prošle godine uzele u razmatranje ovaj slučaj, odbacile su peticiju, rekavši da je zabrana istopolnih odnosa povezana sa širim, tradicionalnim moralnim vrednostima sadržanim u kenijskom Ustavu.

Neki aktivisti za prava homoseksualaca plakali su izvan sudnice nakon što je presuda objavljena, dok su pristalice zabrane slavile, čestitale jedni drugima i zahvaljivali se sudskom veću.

"Mi ne možemo da dopustimo da budemo druga Sodoma i Gomora", izjavio je za Rojters Alfred Rotič, katolički biskup, a nakon čitanja presude.

U septembru prošle godine najviši indijski sud ukinuo je sličan zakon iz kolonijalne ere koji je kažnjavao istopolne odnose kaznom i do 10 godina zatvora, podižući tako nade među gej aktivistima širom sveta, uključujući i Afriku, da su slične reforme moguće i na drugim mestima.

Istopolni odnosi su zločin u više od 70 zemalja širom sveta, a skoro polovina ih je u Africi. Južna Afrika je jedina afrička nacija koja je legalizovala homoseksualne brakove, navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: