Suze za kraj, Tereza, goodbye FOTO/VIDEO

London -- Britanska premijerka objavila je da napušta funkciju 7. juna. O tome je, kako je saopšteno, obavestila i britansku kraljicu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Leon Neal/Staff/Getty images
Leon Neal/Staff/Getty images

Mej je kazala da podnosi ostavku na mesto liderke Konzervativne partije, što automatski znači i predsednice vlade, čime će otvoriti put da novi lider stranke i premijer pokuša da prekine zastoj oko Bregzita.

"Sada mi je jasno da je u najboljem interesu zemlje da novi premijer predvodi te napore. Tako da danas objavljujem da ću podneti ostavku kao lider Konzervativne partije u petak, 7. juna", rekla je Mejova, koja je bila izložena velikim pritiscima iz stranke da podnese ostavku zbog neuspeha oko Bregzita. To automatski znači i odlazak sa mesta premijera na kojem je provela tri godine.

Tereza Mej je rekla da je o svojoj odluci obavestila kraljicu Elizabetu Drugu, prenosi Rojters.

Leon Neal/Staff/Getty images
Leon Neal/Staff/Getty images

Premijerkin govor ispred Dauning strita 10 bio je emotivan, a obraćanje je završila u suzama. Ona je rekla da je dala sve od sebe da ispoštuje ishod referenduma iz 2016. godine, na kojem su britanski gradjani glasali za izlazak iz EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Učinila je, kako je naglasila, sve što je mogla da ubedi poslanike da podrže sporazum o Bregzitu i istakla da duboko žali što nije uspela da sprovede odluku o izlasku Velike Vritanije iz EU.

Svom nasledniku poručila je da mora da postigne konsenzus po tom pitanju u parlamentu. Tereza Mej je rekla da je obavljanje funkcije premijera za nju bila čast, ističući da je bila druga žena na toj funkciji, "ali svakako ne i poslednja".

Ona je dodala da ostavku podnosi bez gorčine i da je zahvalna što je imala priliku da služi zemlji koju voli. Mejova je proučila da će nastaviti da obavlja funkciju premijera, dok ne bude izabran novi lider stranke, odnosno premijer.

strana 1 od 417 idi na stranu