Na sednici o KiM i o etnički motivisanim napadima na Srbe

Mere koje Priština sprovodi u cilju narušavanja funkcionalnosti srpskih opština na KiM i etnički motivisani napadi na Srbe od 2014. do 2018. deo su izveštaja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Reč je o izveštaju koji će biti predstavljen u ponedeljak, 27. maja, na sednici u Skupštini Srbije.

U tom periodu evidentirano je 465 etnički motivisanih napada na Srbe, piše u izveštaju u kom se navodi da je bilo i 150 slucajeva pljački i uništavanja srpske imovine, 45 napada na kulturno-istorijske spomenike, verske objekte i groblja, 118 provokacija i pretnji, 62 fizička napada, 30 kamenovanja kuća, vozila i ljudi...

Deo izveštaja odnosi se na mere Prištine za narušavanje funkcionalnosti srpskih opština na KiM i promenu etničke strukture u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra - Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Štrpce, Ranilug i Parteš.

Među tim merama su ugrožavanje bezbednosti srpskog stanovništva pritiscima kriminalnih grupa kao što su pljačke, zastrašivanja i napadi u cilju pojačanog iseljavanja Srba.

Takođe, vršena su i hapšenja i podizane optužnice protiv lokalnih srpskih zvaničnika i videnijih Srba pod izgovorom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, u cilju razbijanja jedinstva i izazivanja sukoba među političkim liderima Srba, slabljenja uticaja Beograda i stvaranja straha kod srpskog stanovništva.

Osim toga, vršen je otkup kuća i imanja od Srba i njihovo trajno iseljavanje, kupovana najvrednija imanja na važnim lokacijama za plansko naseljavanje Albanaca, građene vikendice u vikend-naseljima i na obodima većih opština, kao i masovna promena prijave prebivališta u pogodnom trenutku.

Takođe, među merama je i ispisivanje albanskog stanovništva iz biračkih spiskova graničnih opština sa albanskom većinom i njihovo upisivanje u biračke spiskove opština sa većinski srpskim stanovništvom.

strana 1 od 115 idi na stranu