Rakić: Gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja

Beograd -- Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je, posle sastanka s predsednikom Srbije, da su izabrani gradonačelnici spremni opet da napuste institucije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pročitajte još:

Vučić: Ne dolazim u parlament da budem glineni golub

"Znamo za akcije ROSU, imamo jake mere kao odgovor"

Rakić je, nakon sastanka političkih predstavnika Srba sa KIM s predsedikom Vučićem, naglasio da su gradonačelnici spremni da napuste institucije, ako ne bude razumevanja Prištine, ali i da će se to desiti na svim nivoima - od tužilaštava i sudova, do prosvete.

Prema njegovim rečima, pobeda Srpske liste je pobeda srpskog jedinstva.

"Na današnjem sastanku zahvalili smo predsedniku Vučiću na požrtvovanju, na svemu onome što radi da bi svima nama na KIM olakšao život", rekao je Rakić na konferenciji za novinare.

Kako kaže, izbori su pokazali da nije uspeo bojkot na koji su pozivali iz centra Beograda pojedini kvazipolitičari ili opozicija.

"A taj bojkot bi značio da na severu KiM vladaju drugi, Albanci ili neko koga bi međunarodna zajednica postavila iz svog džepa a to bi značilo pogrom Srba", rekao je Rakić, podsetivši da u južnoj Mitrovici ne živi nijedan Srbin.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da uvaži volju naroda i dodao da od ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija nije dobio još nijednu čestitku na tome što je čitav proces protekao u miru.

"Ali su se setili izbornog procesa iz 2017. Kad mi u razgovoru sa ambasadorima pomenemo nešto od ranije, na primer pogrom, oni kažu: "hajde da pričamo o budućnosti, nemojte se vraćati u prošlost. A kad je njihov interes u pitanju onda se sete 2017, pa čak idu i do Prvog svetskog rata, Kosovskog boja. Valjda im je Miloš kriv kad je njihv interse u pitanju", zaključio je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić, koji dolazi iz Štrpca na jugu Kosmeta, rekao je da je ubedljiva pobeda na izborima na severu i Srbima južno od Ibra dala dodatnu snagu.

"Naša najevća snaga je jedinstvo, i ne samo političkih predstavnika, već i veća podrška Srba, izkazana kroz glasanje, politici Srpske liste i, pre svega, predsednika Vučića", rekao je Jevtić.

To je, kako je rekao, politika opstanka, normalnog života svakog Srbina na KiM, čiji je cilj mir.

"Nismo srećni kada vidimo inicijative i rezolucije u parlamentu u Prištini", dodao je Jevtić.

Kako je rekao, Srbi su danas jasno poslali poruku da neće uspeti da razbiju srpsko jedinstvo oni koji to pokušavaju.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović rekao je da je propao pokušaj Prištine da integriše severne opštine Kosmeta, kao što je najavljivao gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri.

"Srbi su bili jedinstveni, osetili opasnost i na demokratski i miran način sprečili ugrožavanje vitalnih interesa", rekao je Ivanović.

On je uveren da se po izlaznosti i glasovima za kandidate Srpske liste vidi da su oni koji su na prethodnim izborima glasali za neke druge kandidate, sada jednodušno glasali za Srpsku listu.

"U Kosovoskoj Mitrovici je to posebno zanimljivo. Oni koji su glasali za Olivera Ivanovića na prethodnim izborima, sada su glasali za Gorana Rakić. Ovo najbolje odbacuje sulude optžbe pojedinih marioneta iz opozicije, koji pokušavaju svoju državu i Srbe da optuže za zločin nad Oliverom", rekao je Ivanović.

On je dodao da se situacija na Kosmetu pogoršava i da sve pokazuje da nema zamrznutog konflikta.

"Zato smo i podržali napore države i predsednika da se situacija na KiM što pre reši na kompromisan način, jer će sutra biti teže i gore za rešavanje situacije", rekao je Ivanović.

strana 1 od 115 idi na stranu