Vučić: Ne dolazim u parlament da budem glineni golub

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na sednici Skupštine Srbije o KiM podneti izveštaj i načelno govoriti o budućim potezima kad je reč o Kosovu

Izvor: Tanjug

Petak, 24.05.2019.

13:23

Vučić: Ne dolazim u parlament da budem glineni golub
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je naglasio da neće iznositi taktičke planove i protivnicima predočiti sledeće korake, jer bi to bilo nelogično.

On je na konferenciji posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, komentarišući navode pojedinih medija da neće izneti nikakav novi plan, rekao da je logično da država ne iznosi javno svoje planove i da protivnicima ne predoči svoj sledeći korak.

"Mi igramo partiju šaha, imamo damu i topa manje i sudija je pod njihovom kontrolom... I sad mi treba da izađemo i kažemo sta ćemo uraditi u budućnosti. Da li je moguće da neko pametan traži da iznesemo naše korake? To je pitanje teških razgovora ili pregovora. Kako smemo da iznesemo šta pokušavamo da uradimo, da damo protivnicima sve na tacni?", upitao je Vučić.

On je rekao da će u parlamentu podneti izvestaj o tome šta se do sada dešavalo i da će govoriti načelno o tome kako da se borimo za srpski narod, ali tako da se ne otkrije nijedan taktički potez.

Navodeći da predsednik retko kada dolazi u parlament da govori, Vučić je istakao da je opozicija tražila od njega da to učini, da su ga kritikovali što to ne čini, govorili da nipodaštava zakonodavno telo, a da sada, kada će u skupštinu doći da govori o KiM i odgovori na sva poslanička pitanja, oni ne žele da prisustvuju.

Kaže i da sada govore kako će ih on napadati, a da će izneti istinu o tome ko je koliko investirao na KiM, ko je na koji način štitio srpski narod na KiM...

"Ne, nego ću da dođem u parlament ko glineni golub, da pucate, a da se ne branim. Oni bi hteli da budem saobraćajni znak, da me čupaju i lomataju. To vam je kao kad veliki bokseri tuku džak - došao sam u ring da me udarate, da pokažete koliki sam izdajnik i bednik, da ništa nisam uradio...To vam je prilika da me zgazite, ali vi nećete", rekao je Vučić.

Kaže da opozicija to neće uraditi zato što i ne može, jer znaju da nemaju argumente i znaju gde je istina.

Istakao je da opozicija može da nastavi da govori o njemu sve što im padne na pamet, poput toga da je bednik i izdajnik, ali da on na to neće ćutati, već će odgovoriti argumentovano i u činjenicama i brojkama.

Neće se dokopati severa

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbima izabranim za gradonačelnike opština na severu KiM rekao da rade svoj posao.

Takođe, kako ističe, rekao im je i da ne žure sa eventualnim ostavkama, te da će prvo "upoznati" Prištinu sa merama koje je država pripremila u odgovor na njene dosadašnje poteze.

Na pitanje dopisnika albanske televizije šta je sugerisao predstavnicima Srba sa severa KiM, koji su izašli na izbore, ali su ranije najavili mogućnost da ponovo podnesu ostavke, Vučić je preneo da im je rekao da rade svoj posao.

"Pa, polako... Spremamo se da upoznamo sa našim odlukama posle Pariza. Ali, neće vam tako lake naše odluke biti", konstatovao je Vučić. "Znam ja da mnogi na Kosovu čekaju naše fatalne greške da bi se do;epali severa. Moraće na drugi način to da obave. A to kod nas na jugu se kaže - neće da može", rekao je predsednik Srbije.

Teško Srbima...

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Teško Srbima dok se izbori u Prištini ne završe, konstatovao je takođe Vučić, nakon sastanka s predstavnicima Srba sa KiM, i ukazao da su Srbija i Srbi jedina tema u Prištini, te da se albanski političari utrkuju u tome ko više mrzi Srbe, računajući da glasove birača.

Vučić je, odgovarajući na pitanje kakve signale sada Priština šalje kada Kadri Veselji kaže da se predomislio i da takse treba da ostanu, a Ramuš Haradinaj najavljuje susret sa Merkelovom u Berlinu i kaže da će dobiti viznu liberalizaciju I bez povlačenja takse, kao i da radi na sprečavanju "Dodik države", kazao: "A zamislite državu koju biste mogli da nazovete 'Tači-Haradinaj' država. Znate li nekog ko hoće da živi u takvoj državi, pošto stalno vređaju srpske predstavnike?", zapitao je predsednik.

Vučić je rekao da je, što se tiče vizne liberalizacije, spreman da to odmah potpiše, i da imaju našu saglasnost da se što pre ukinu vize. Znao je, kaže, i najavio po uvođenju takse da će ona dugo biti na snazi.

"Što se taksi tiče, ne moraju da ih sklone. Ja sam to negde i znao i na početku sam, jedini, rekao da će one duže da traju. Mi se sada, uz gubitke koje smo imali, prilagođavamo novim okolnostima. Naći ćemo tržište za svoju robu. Trebalo nam je vremena za to, ali rešićemo mi taj problem, a oni će se suočiti sa brojnim problemima", uveren je.

Za to što se Veselji predomislio predsednik je kazao u šali da je to velika novost i da bi trebalo posebnu sednicu sazvati. "Pobiše se između sebe ko će biti najveći anti-Srbin, da bi dobili glasove, jer su videli da je Haradinajeva popularnost tako skočila za 20 odsto. Teško Srbima dok se njihovi izbori ne završe, jer je jedina njihova tema Srbija i Srbi, ali ne samo Srbi sa KiM, već i RS, koji su postali omiljena tema. Ne znaju ništa drugo nego 'Dodik i RS'. Svi su oni kandidati za Nobelovu nagradu, ne za politiku, već za fiziku, hemiju, I književnost za Aljbina Kurtija. Jedan je naslednik Ajnštajna, a drugi Njutna - Tači I Haradinaj. Mi smo sve budale, a oni sve geniji, a sada će videti kako budale umeju genijima da odgovore”, zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: