Podignuta optužnica za ratne zločine na području Bosanskog Novog

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Željka Novakovića iz Novog Grada (Bosanski Novi) za ratni zločin protiv bošnjačkih civila.

Izvor: Beta

Petak, 24.05.2019.

16:47

Podignuta optužnica za ratne zločine na području Bosanskog Novog

Novaković, koji je državljanin BiH i Srbije, tereti se da je 22. juna 1992. godine učestvovao u ubistvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti u mestima Alići i Ekići.

"Optuženi se tereti da je za vreme širokog i sistematičnog napada Vojske RS, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih grupa i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Novaković se tereti da je, zajedno sa drugim osobama, direktno učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mesta Ekići i Alići.

Tada je ubijeno 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, tukli ih, mučili i zlostavljali u prisustvu žena i dece.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, navodi se u saopštenju.

Posle toga su streljani zakopani u grobnicu.

Tela manjeg broja žrtava su pronađena posle rata i ekshumirana su i identifikovana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još traga.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: