"Nema otvorenih pitanja između Podgorice i Skoplja"

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je na zajedničkoj sednici vlada Crne Gore i Severne Makedonije da između dve države ne postoji nijedno otvoreno pitanje

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

16:23

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Marković je kazao da Crna Gora i Severna Makedonija dele iste vrednosti i spoljnopolitička opredeljenja, ali da vlade moraju uložiti dodatne napore za implementaciju projekata i intenzivniju ekonomsku saradnju, kako bi rezultati doveli do kvalitativnog napretka i valorizacije velikog potencijala u brojnim privrednim granama, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Marković je dodao da prva zvanična poseta premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva Crnoj Gori i prva zajednička sednica vlada dovoljno govori o značaju koji Crna Gora pridaje odnosima sa makedonskim prijateljima.

Premijer je kao pozitivan primer efikasne saradnje dve države naveo oblast evroatlantske integracije rekavši da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Protokol uz Severnoatlantski sporazum o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, 1. marta 2019. godine.

On je naveo da je Vlada Severne Makedonije pokazala da može konstruktivno rešavati najkomplikovanija pitanja.

"Ubeđen sam da će Evropska unija prepoznati napore koje je Vlada Severne Makedonije uložila u poslednje dve godine, kako rešavajući otvorena bilateralna pitanja sa susedima, tako i kroz rezultate reformskih poduhvata na unutrašnjem planu", rekao je Marković.

On je dodao da "vrednovanje postignutog znači samo jedno – otvaranje pregovaračkog procesa" i ponovio da "crnogorska iskustva stečena u pregovaračkom procesu u potpunosti stoje na raspolaganju makedonskim institucijama".

U Privrednoj komori u Podgorici ranije danas je održan i poslovni forum kojem su prisustvovali privrednici iz dve države i na kojem je ocenjeno da dve države treba da unaprede ekonomsku saradnju.

Potpisana su i četiri sporazuma o budućoj saradnji iz oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: