Odloženo suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka

Beograd -- Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću je održano, ali je samo pročitana optužnica, posle čega je ponovo odloženo.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot/Prva
screenshot/Prva

Njemu se sudi zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

On se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info", 12. decembra prošle godine.

Na današnjem suđenju pročitana je optužnica, dok su uvodne reči odbrane odložene za 26. jul na molbu jednog od branilaca Zore Dobričanin Nikodonović, koja je morala da prisustvuje sudjenju u Specijalnom sudu.

Na današnje suđenje došli su svi okrivljeni i oštećeni Jovanović, kao i brojne pristalice Simonovića. Pored Simonovića, optuženi su Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti".

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Sumnja se da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronađe osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novakovića tako što mu je predočio da za njega ima posao, odnosno da je potrebno da se nađe čovek od poverenja koji bi opomenuo oštećenog tako što bi zapalio njegov automobil.

Novaković je za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to učini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 doššao do garaže ošštećenog gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garažže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kuću), "izazivajući opasnost po žživot i telo opštećenih". Na taj način im je pričinjena i ššteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osudjena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

strana 1 od 95 idi na stranu