SAD izdale novu optužnicu protiv Asanža, oglasili se Snouden i Vikiliks

SAD su danas izdale novu optužnicu protiv Džulijana Asanža kojom ga terete da ih je doveo u ozbiljnu opasnost objavljivanjem strogo poverljivih dokumenata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Američko ministarstvo pravde je protiv Asanža izdalo optužnicu u 18 tačaka.

Kako je preneo AP, u novoj optužnici se, između ostalog, navodi da je Asanž kovao zaveru sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama, među kojima su i izveštaju Stejt depatmenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Asanž (47) je trenutno u zatvoru u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil i tako onemogućio dalji boravak u zgradi ambasade Ekvadora u Velikoj Britaniji.

SAD traže izručenje Džulijana Asanža, navodi AP.

U prvim reakcijama na novu optužnicu protiv Džulijana Asanža u SAD, kojom osnivaču „Vikiliksa“ zbog navodne špijunaže preti 170 godina zatvora, na Tviteru su se oglasili Edvard Snouden i „Vikiliks“.

"Američko ministarstvo pravde je objavilo rat, ne Vikiliksu, nego samom novinarstvu. Ovde se više ne radi o Džulijanu Asanžu. Ovaj slučaj će odrediti budućnost medija", napisao je uzbunjivač Edvard Snouden.

"Ovo je bezumlje. Ovo je kraj novinarstva koje se bavi temama nacionalne bezbednosti i prvog amandmana", saopšteno je preko Tviter naloga Vikiliksa.

strana 1 od 417 idi na stranu