"Glupi nacionalisti vole samo svoje zemlje"

Predsednik EK Žan-Klod Junker izjavio je da je svestan pretnje koju nacionalistički političari predstavljaju za evropsku solidarnost, koja je glavni cilj EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.05.2019.

17:23

Foto: Tanjug/AP/Virginia Mayo

"Ovi populisti, nacionalisti, glupi nacionalisti vole samo svoje zemlje. Oni ne vole one koji dolaze izdaleka. Ja volim one koji dolaze izdaleka... Mi treba da postupamo solidarno sa onima koji su u goroj situaciji od naše", rekao je Junker za CNN uoči evropskih izbora.

Na pitanje da li antievropske snage uspešnije mobilizuju svoju bazu od proevropskih, Junker je ocenio da je uvek lakše mobilisati negativne nego pozitivne snage.

Tračak nade Junker vidi u onome što se dešavalo posle odluke Britanije da napusti EU 2016. godine.

"Od Bregzita broj onih koji su za EU je porastao zato što ljudi gledaju šta se događa i vide da izlazak iz EU nije tako lak kao što im je rečeno", naveo je on.

Junker kaže da želi da se proces Bregzita okonča zato što on "šteti opštoj atmosferi u Evropi". Smatra i da Britanci treba da podrže plan premijerke Tereze Mej koji je dogovoren sa EU.

"Mi smo gledaoci na britanskom stadijumu. Odluka zavisi od njih", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: