Van der Belen upozorava na opasnost nacionalističkih struja

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen upozorio je povodom izbora za Evropski parlament na opasnosti nacionalističkih struja u gotovo svim zemljama Evrope

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.05.2019.

14:50

Van der Belen upozorava na opasnost nacionalističkih struja
Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

"Postoje razne stranke koje stvarno misle da mogu same da deluju. Tu mislim na Marin le Pen u Francuskoj, koja je to u više navrata rekla, iako sada više ne pominje da želi da uništi Uniju. Treba biti baš naivan pa misliti da je moguće delovati samostalno. Čak ni Nemačka to ne veruje, a još manje jedna mala zemlja poput Austrije“, rekao je on.

Van der Belen je, obraćajući se na konferenciji Evropskog saveza sindikata u Beču, rekao da se svet menja gotovo iz časa u čas, i da stare veze nestaju.

Sindikati su stub stabilnosti jer je deo njihovog DNK solidarnost, a pored toga u Evropi podržavaju proevropske snage, rekao je austrijski predsednik, ističući da sindikati veruju u ujedinjenu Evropu.

On je izrazio zabrinutost zbog razvoja u kojem je socijalno partnerstvo pod pritiskom u Evropi i rekao da nije dovoljna samo demokratija, jer je to vladavina većine, već je neophodno zaštiti i manjinu, koja god ona bila.

Kazao je da je sa zaprepašćenjem ustanovio da je i u mnogim diskusijama između inteligentnih ljudi prisutna fiksacija na unutrašnjopolitičku situaciju u Austriji, a da su izbori za Evropski parlament i potom meseci pregovora u Uniji pali u drugi plan.

"Preti nam opasnost da u takvoj situaciji suzimo naš pogled samo na sopstveni zvonik i zaboravimo da imamo još 27 zvonika", upozorio je Van der Belen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: